Antena Căutare

Alerta NASA: Satelitul de peste 6 tone se poate prabusi astazi in zone masiv populate

Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) este un satelit lung de 10,6 metri, are diametrul de 4,5 metri si cantareste aproape 6,5 tone. A fost pus pe orbita in 1991 de naveta Discovery pentru a analiza schimbarile climatice si scos din functiune dupa ce a ramas fara combustibil, in 2005. Astazi, satelitul "mort" al NASA ar trebui sa cada pe Pamant.


"Sunt cateva piese, probabil 26, care ar putea lovi suprafata planetei. Dar trebuie sa fim constienti ca odata ce se va da alarma, in cazul in care sunt vizate zone populate, ar fi bine ca oamenii sa ramana in casa. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt insa mici", a declarat Derek Pitts, astronom la Institutul Franklin, pentru CBS News.

"In mod normal, exista o mica rezerva de combustibil, pastrata pentru faza finala a exploatarii, pentru a controla prabusirea satelitului in atmosfera Pamantului. In acest caz, aproape tot combustibilul a fost consumat. In plus, mai exista o problema. Activitatea solara, care incalzeste atmosfera, joaca un rol foarte important in ceea ce priveste traiectoria satelitului", spune acelasi Derek Pitts.

Citeste AICI ultimele informatii legate de prabusirea pe Terra a satelitului NASA

Expertii spun ca este prea devreme pentru a sti unde anume va pica aparatul de 6,5 tone si ca vor afla exact cu aproximativ doua ore inainte de impact. Ei au reusit, insa, sa afle ca resturile satelitului nu vor cadea in America de Nord, intrucat nu va fi deasupra continentului in acea perioada.

Intre timp, NASA si US Air Force monitorizeaza cu atentie satelitul si orbita sa.

"Cu modelele noastre, incercam sa ne dam seama ce parti ale satelitului - ce materiale - vor interactiona cu atmosfera, care se vor topi si care vor supravietui", a declarat Mark Matney de la NASA.

Cel mai mare dispozitiv spatial care a cazut pe Terra a fost statia spatiala sovietica Salyut 7, ale carei resturi au cazut peste un oras din Argentina in 1991, fara a face insa victime.
In cazul ranirii unor persoane sau producerii unor pagube materiale cauzate de caderea resturilor desprinse din UARS, Statele Unite vor plati compensatii victimelor, in virtutea unei conventii internationale ce a fost incheiata in 1972. Statele Unite ale Americii au semnat aceasta conventie cu alte 79 de tari.

VIDEO! Vezi satelitul "mort" al NASA, filmat in timp ce se indreapta spre Pamant!

Citeste si Jurnalul

Foto: telecom-it.net

VIDEO! Kenya: Competitie pentru hrana, intre elefanti si oameni... Fosilele unui dinozaur vechi de 75 de milioane de ani, descoperite in SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x