Antena Căutare

Aproape 58 de grade Celsius, la umbră, în septembrie! Început de toamnă ireal de fierbinte

Un orăşel din nordul Libiei, a devenit "polul căldurii" la nivel mondial, după ce pe 13 septembrie 1922 s-ar fi înregistrat aproape 58 de grade Celsius la umbră, cea mai mare temperatura măsurată la sol într-o staţie meteorolgica.

Un orăşel din nordul Libiei, a devenit "polul căldurii" la nivel mondial, după ce pe 13 septembrie 1922 s-ar fi înregistrat 57,7 °C de grade Celsius la umbră, cea mai mare temperatura măsurată la sol într-o staţie meteorolgica.

Oraşul Azizia este celebru datorită recordului şi un reper ce părea de neclintit pentru extremele geografice. Dar cât adevăr și câtă minciună există la mijloc?!

Christopher Burt, care în 2010 scria despre controversatul record pe blogul reputatului site Weather Underground, a reuşit să convingă raportori ai OMM că ceva nu este în regulă, iar o anchetă care a durat aproape doi ani i-a dat dreptate:

Astfel, s-a dovedit că noul meteorolog venit în a doua decadă din septembrie 1922 era lipsit de experienţă, completând eronat diverse rubrici din jurnalul staţiei meteo. Însă un alt element a viciat lucrurile: termometrul.

Cel dinainte se stricase şi a fost înlocuit cu un aparat mai greu de citit pentru cineva fără experienţă. Valoarea reală din acele zile ar fi trebuit să fi fost cu 7-8 grade sub temperatura înregistrată inițial.

În luna mai, o temperatură-record de 51 de grade Celsius a fost înregistrată într-un oraş din vestul Indiei. Potrivit departamentului indian de meteorologie, ultimul record de acest tip a fost înregistrat în 1956, în oraşul Alwar, situat tot în statul Rajasthan, fiind de 50,6 grade Celsius.

În România, cea mai mare temperatura măsurată a fost la Ion Sion, în Bărăgan (44,5 grade în august 1961). Alte două temperaturi mari s-au înregistrat în iulie 2007 când un val de căldură a adus numeroase recorduri în Balcani. La noi au fost 44,3 grade la Calafat, 44,2 la Băileşti şi 44 la Bechet.

Moment emoționant în timpul unui concert! Doi dansatori de-ai lui Beyonce s-au logodit pe scenă... Acum vin cu bolidul şi îmbrăcaţi după ultima fiţă! Dar cum erau chinuiţi elevii înainte de '89? Reguli de purtare în şco...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x