Asculta AICI prima piesa de teatru radiofonic din Romania! A implinit 84 de ani!!!

 

de Elisabeta Popa

“Off...ca multe hartoage mai sunt pe biroul conasului”. Se rostise prima fraza.
Era 18 februarie 1929... Romanii auzeau, intaia data, o replica rostita la... teatrul radiofonic. „Ce ştia satul”, de I. Valjan piesa care „se bazeaza pe ideea de cand lumea ca sotul afla ultimul ceea ce tot satul stie de mult. Grigore Marineanu pune insa la cale o farsa si afla chiar din gura sotiei, sigura ca se pronuntase deja divortul, tot ce nu ar fi voit sa afle. Adevarul astfel obtinut il absolva de complicatii morale si in acelasi timp il razbuna. Victima e de asta data sotia, care joaca rolul inselatorului inselat. Piesa, sustinuta doar de simpla conversatie, place prin atmosfera de buna dispozitie, obtinand uşor adeziunea spectatorului", descria criticul literar Cornel Moraru. Actorii care au incantat publicul la acel moment au fost Maria Filotti, o actrita uriasa, din neamul Cantacuzinilor, Ronald Bulfinski si Victoria Mierlescu, toti trei actori la Teatrul National. Valjan – nume amintind de personajul lui Hugo - a fost pseudonimul lui Ioan. Al. Vasilescu, cunoscut in perioada interbelica ca autor de comedii intr-un singur act. Operele sale s-au bazat pe o coversatie sustinuta de multe subtilitati. Pe langa pasiunea pentru teatru, Valjan a fost avocat si om politic. Director al Teatrului National din Bucuresti, a fost numit, in 1937, de criticul literar Eugen Lovinescu, „umoristul nostru cel mai bun, cu o notă de finete in observatie”. Acesta i-a descris opera “Ce stia satul”, nascuta in anul 1912, „poate cea mai buna comedie într-un act din literatura noastra”. Din pacate, Valjan a fost detinut politic intre anii 1950-1960 in inchisoriile de la Jilava, Pitesti , Aiud si Ocnele Mari. Jocul la radio a fost dificil pentru ca actorii erau in direct la microfon. Era nevoie sa aiba rapiditate si antrenare in joc.

"Alo, alo, aici Radio Bucuresti"

Drumul de la nasterea aparatului la institutie nu a fost atat de lung. Radiofonia romaneasca a luat fiinta la Constanta, in anul 1908, datorita Serviciului Maritim Roman, care a instalat acolo un post de radiotelegrafie. Fondatorul invatatamantului electrotehnic romanesc, Dragomir Hurmuzescu, s-a zbatut ca romanii sa se bucure de un post national de radio. Doar asa puteam sa fim in pas cu Occidentul. In 1927 a luat fiinta Societatea de Difuziune Radiotelefonica din Romania. La ora 17, pe 1 noiembrie 1928, romanii au auzit primele cuvinte rostite la postul de stat: “Alo, alo, aici Radio Bucuresti.” A urmat discursul presedintelui Societatii, Hurmuzescu, “ pe urma un program muzical, stiri de presa, recitare de versuri, meteo si stiri sportive.”

Ca sa ne bucuram si sa retraim momentul din 1929 , vineri, 22 februarie 2013, la ora 14.00, Radio Romania Cultural va difuza piesa radiofonica “Ce stia satul”.

Asculta AICI piesa!

Credit audio: trilulilu.ro

Credit foto: Bogdan Calciu

 facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE