Da, este cel mai mare povestitor roman! Meritul ăsta nu i-l poate lua nimeni şi nimic. Nici măcar detaliile mai puţin "ortodoxe" din viaţa personală
Năzdrăvăniile din copilărie s-au transformat, la maturitate, într-o viaţă tumultoasă. Parcursul profesional i-a fost dictat de familie, însă Creangă nu era pregătit pentru viața pe care o gândiseră ai săi. Fiu de țăran, el este dat la „fabrica de popi de la Foticeni“, după dorința mamei, Smaranda, care își dorea să-l vadă față bisericească.
Desigur, pentru a îmbrăca haina preoţească trebuia să se căsătorească. Aleasa s-a arătat imediat. Părinţii? Cu renume în zonă. Tatăl, părintele Grigoriu, de la Biserica „Patruzeci de Sfinți“.
ŞI-A LUAT MIREASĂ DE 15 ANI!
El 22 de ani, ea 15! Ileana acceptat să îi fie soţie, iar pe 23 august 1859 a avut loc cununia, nași fiind Ștefan Botez și consoarta sa, Zoita. „În căsătoria ce-a urmat a lui Creangă n-a intrat oricum niciun factor sentimental, cum nu intra îndeobște în chestiunile acestea, ci numai o socoteală profesională“, scrie G. Călinescu în volumul dedicat marelui povestitor.
Tânărul ginere cu mireasa sa s-au mutat în ograda bisericii socrului. După câteva luni de la căsătorie, Creangă a cerut să fie hirotonisit diacon. Ceremonia a avut loc în a doua zi de Crăciun în Biserica „Sfânta Paraschiva“, din Târgu Frumos.
CITEŞTE ŞI Cum a murit Caragiale super fericit, făcând amor cu fiica lui Barbu Ștefănescu Delavrancea! CELLA tras pe ultimul drum
Un an după (decembrie 1960), Ileana dă naștere lui Constantin, unicul copil al cuplului. Relaţiile cu socrul sunt din ce în ce mai tensionate, aşa că hotărăşte să plece. Este mutat la Mănăstirea Bărboiu.
După OPT ANI DE CĂSNICIE, POVESTEA IA SFÂRŞIT!
În 1867, Ileana îl părăsește. Pentru că era față bisericească, separarea a fost ținută secret câțiva ani. Rudele o bănuiau pe Ileana de infidelitate. Creangă a scris mai târziu, în „Noul Curier Român“, că tot necazul lui venea din „răutatea și corupțiunea unui călugăr“.
„Totuși, nu este dovedit că Ileana și-a înșelat propriu-zis soțul și că n-ar fi vorba de închiipuirea geloasă a diaconului bănuitor, întărâtat de surorile sale, la care se ducea fără a lua și pe nevastă, care i-a zis că nu merge“, scrie Călinescu.
Un preot a fost chemat să-i împace, însă hotărârea Ilenei a fost cât se poate de clară - nu mai voia să trăiască alături de diacon nici măcar o zi.
Era clar ca totul fusese o greşeală! "Se găsi în fața unui om vesel, slobod la gură și la purtări, însă aprins la mânie, încăpățânat în ideile lui, de mentalitate țărănească, hotărât să pună rânduială în familie dăscălește, lovindu-și copilul cu palma peste gură la vreo necuviință și prin urmare cruțând tot atât de puțin femeia, pe care n-o credea superioară bărbatului“, notează Nicolae Țimiraș, citat de Călinescu.
În plus, toată lumea știa că lui Creangă îi plăceau femeile. Se pretinde chiar că din relația cu o maică ar fi rezultat un băiat, Valeriu, mort apoi la vârsta de 15 ani. De altfel, Creangă a fost, prin natura sa, un preot atipic. Astfel se explică și excluderea sa din cler, în 1872.
În 1973 se încheie procesul de divorț, iar unicul copil al cuplului, Constantin (13 ani), rămâne la tatăl său...