Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Animatie: Ferdinand

Au început să se vadă niște cercuri bizare în întreaga lume. S-a prezis apariția lor în 1952. Ce reprezintă

Ai auzit vreodată de ”cercurile zânelor”? Aceste cercuri misterioase sunt unele dintre cele mai mari enigme ale naturii, iar specialiștii cred că au descoperit ce sunt ele și de ce apar.

”Cercurile zânelor” sunt unele dintre cele mai mari enigme ale naturii

Profimediaimages.ro

Este vorba despre un fenomen larg răspândit, pe care Alan Turing l-a prevăzut încă din 1952. Se pare că acum, cercetătorii au găsit suficiente date pentru a arăta că o teorie a acestuia explică tiparele uimitoare de vegetație.

Ce rol au ”cercurile zânelor”

Au început să se vadă niște cercuri bizare în întreaga lume. S-a prezis apariția lor în 1952. Ce reprezintă

Conceptul lui Turing sugera că în cazul anumitor sisteme, datorită perturbătilor aleatorii și a mecanismului de ”reacție-difuzie”, interacțiunea dintre două substanțe difuzabile este suficientă pentru a permite apariția spontană a unor tipare de structuri.

După ce teoria lui a fost utilizată pentru a explica tiparele leoparzilor sau a peștilor-zebră, cele mai recente studii arată că ea poate fi aplicată și în cazul ”cercurilor de zâne”.

Noile date arată faptul că acestea au apărut în urma unor reacții hidrogeologice și că formațiunile sunt o sursă de apă pentru vegetația aridă.

În plus, specialiștii au explicat că iarba care alcătuiește faimoasele cercuri modifică mediul înconjurător în așa fel încât să-și crească șansele de supraviețuire într-un mediu neprietenos.

Recomandari