Antena Căutare

Au trecut 22 de ani de la prima clonare a unui animal adult, oaia Dolly

La 22 de ani de la clonarea primului mamifer din celulele unui animal adult, oaia Dolly, stiinta se poate manri si cu alte specii de animale clonate cum ar fi: porci, capre, caini, pisici si soareci.

La 22 de ani de la clonarea primului mamifer din celulele unui animal adult, oaia Dolly, știința se poate mânri și cu alte specii de animale clonate cum ar fi: porci, capre, câini, pisici și soareci.

Oaia Dolly s-a născut pe 5 iulie 1996, în Scoția, și a fost prezentată lumii abia anul următor în luna februarie, moment în care lumea a rămas șocată și a acuzat cercetătorii de știință că: „se joacă de-a Dumnezeu”. La polul opus s-au aflat persoanele mai puțin conservatoare care au văzut partea benefică a acestei cercetări, considerând descoperirea o posibilitate de repopulare cu animale a zonelor unde acestea se află pe care de sipariție.

Oaia clonată a fost realizată prin transfer nuclear, Dolly a avut 3 mame: de la una au fost luate ovulele, de la a doua ADN-ul, cea de-a treia a fost folosită ca mamă surogat. Numele i-a fost dat de la cântăreața country Dolly Parton, din motive mai puțin științifice.

Au trecut 22 de ani de la prima clonare a unui animal adult, oaia Dolly

Din păcate, după o serie de 276 de încercări de clonare ale unei oi, Dolly a trăit doar până pe 14 februarie 2003. Considerată cea mai frumoasă oaie din lume, aceasta a fost eutanasiată la vârsta de 6 ani, ca urmare a unui cancer pulmonar și suferind de artrită. Oaia a a început să îmbătrânească prematur . Într-un studiu din 1999 se arată că vârsta cromozomiană a oii nu era de 3 ani ci de 9, concluzionând că lui Dolly i se adăugau anii oii de la care a fost prelevată celula de clonare.

Au trecut 22 de ani de la prima clonare a unui animal adult, oaia Dolly

Oaie Dolly poate fi văzută, împăiată, ca simbol al începutului clonărilor, la Muzeul Național al Scoției. Dar clonările oilor nu s-au închiat acolo, cercetătorii au clonat pe la jumătatea anului 2016 înca 4 oi Dolly, prezentate de pofesorul Campblle abia în 2010 în fața Palatului European.

Sursă tex și foto: wikipedia.org și pinterest.com

Ochiul destinului nu minte niciodată! Alege o imagine și află TOTUL despre tine și VIITORUL tău!... APOCALIPSA, anunţată de călugării de pe Muntele Athos? "Începe mânia lui Dumnezeu"...
Cupluri zodiacale care devin mai puternice peste ani. Dragostea lor durează o viață întreagă
În „baletul cosmic”, anumite perechi zodiacale se angajează într-un dans care se...
Horoscopul zilei de 5 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la mediul online. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să renunțe la mediul...
Parteneri
Cel mai bun smoothie antiinflamator. Nutriționiștii îl recomandă pentru micul dejun
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x