Antena Căutare

Barbie ajunge la muzeu! Păpusa creată de o femeie care a țintit către un ideal: Păr blond platinat, picioare interminabile și piept generos

Este păpușa cea mai renumită în lumea întreagă și criticată deopotrivă pentru "perfecțiunea" formelor sale. A devenit, de-a lungul timpului un reper în materie de jucării pentru fetițe, iar recent, povestea sa a ajuns să fie prezentată într-un muzeu din Franța.

Barbie ajunge la muzeu! Păpusa creată de o femeie care a țintit către un ideal: Păr blond platinat, picioare interminabile și piept generos Galerie
Ruth Handler, femeia care a creat "revoluția păpușilor" | cineastamag.com

Este păpușa cea mai renumită în lumea întreagă și criticată deopotrivă pentru "perfecțiunea" formelor sale. A devenit, de-a lungul timpului un reper în materie de jucării pentru fetițe, iar recent, povestea sa a ajuns să fie prezentată într-un muzeu din Franța.

"Barbie este mai mult decât o simplă jucărie, este un personaj emblematic al culturii și societății noastre", a declarat pentru AFP Anne Monier, comisar al expoziției ce va putea fi văzută până în 18 septembrie la Muzeul de Arte Decorative din capitala Franței.

Barbie, creată de o femeie care a țintit către un ideal: Revoluția în lumea păpușilor

Vizitatorii pot vedea circa 700 de păpuși, cu tot atâtea ținute, notează Agerpres. Cu părul său blond platinat, picioarele interminabile și pieptul generos, Barbie s-a remarcat de la apariție, acum 57 de ani, prin asemănarea cu o femeie tânără, lucru care constituia o revoluție în lumea păpușilor cu chipuri de copii dolofani care dominau până atunci lăzile cu jucării. Realizată de Ruth Handler, soția celui care a înființat compania de jucării Mattel, care i-a dat numele fiicei sale, Barbara, păpușa și-a făcut prima apariție publică în 9 martie 1959, la salonul de jucării de la New York, înregistrând apoi un imens succes comercial.

Ruth Handler este "mama" păpușilor Barbie; Foto: www.mujeresenlahistoria.com

Pragul de un miliard de păpuși Barbie vândute în toată lumea a fost depășit în 1997.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"Pasiunea pentru Barbie s-a bazat pe universul creat foarte repede de Mattel pentru personajul său, cu familie, prieteni, activități, o alchimie savant gândită care le permite copiilor să își exerseze imaginația în toate situațiile", arată Anne Monier. De-a lungul anilor, regina păpușilor și-a extins la infinit paleta de versiuni, de la infirmieră, manechin, balerină, gimnastă la astronaut (a pus piciorul pe Lună înaintea lui Neil Armstrong) sau președinte al Statelor Unite.

Expoziția, care pune alături coperți de reviste și modele de păpuși din aceeași perioadă, arată că Barbie a fost mereu "o oglindă a timpului său", adaugă Monier.

Gloria mondială a lui Barbie a fost umbrită adesea de critici și controverse. "E prea perfectă!"

Însă gloria planetară i-a adus păpușii și multe controverse, detractorii săi reproșându-i că trimite la o imagine stereotip a femeii, cea a unei europene active, blonde și slabe. Și psihiatrii s-au ocupat de cazul Barbie, afirmând că ea este mai degrabă o fantasmă de adult decât o jucărie pentru fetițe. Părinții au acuzat-o că încurajează anorexia la adolescente, iar oamenii de știință au demonstrat că, dacă Barbie ar fi o femeie în carne și oase, ar avea 49 de kilograme și 175 de centimetri. Circumferința taliei ar fi de 45 de centimetri și talpa ar măsura 21 de centimetri. Ei au tras concluzia că Barbie ar trebui să meargă în patru labe fiindcă picioarele nu ar putea-o susține.

"O Barbie idealizată, puțin prea perfectă, a existat fără îndoială într-o anumită perioadă, însă ea aparține acum trecutului", a declarat pentru AFP Robert Best, designer șef la Mattel, prezent la deschiderea expoziției de la Paris. "Pentru noi, toate fetele sunt frumoase, indiferent de siluetă, talie, culoare a părului, iar păpușile trebuie să reflecte această diversitate", a adăugat el.

Un portret al lui David Beckham, mai scump ca 400 de salarii minime pe economie CUMULATE din România! Suma e colosală!... Și aseară „ai comis-o”? Mare greșeală! De ce nu ar trebui să dormi niciodată cu părul ud...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x