Cel mai vechi restaurant din lume are o poveste pe care spaniolii o ştiu, iar turiştii din toată lumea o află la faţa locului, în faţa unor delicatese şi a unor băuturi fine, tradiţionale. Botin se află în Madrid şi atrage încă din 1725, anul înfiinţării sale, turişti din toate colţurile lumii.
219 de ani de când cei mai renumiţi bucătari madrileni pregătesc mâncăruri alese, dintre care se distinge specialitatea casei, „cohinillo”, purcel de lapte prăjit.
Clienţi impresionaţi de Botin
Botin a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai vechi restaurant care a fost mereu funcțional de la înființare, și-a menținut numele și a fost mereu în același loc. O tradiţie care nu a fost întreruptă de peste două veacuri. Restaurantul madrilean a primit distincția după ce s-a făcut o investigație independentă, iar procesul de omologare a început datorită recomandării unui client impresionat de serviciile şi meniul restaurantului. El a fost de altfel cel care a contactat organizaţia care se ocupă de Cartea Recordurilor.
Restaurantul-muzeu: inspiraţie pentru scriitori şi artişti
Astăzi, cei care îi calcă pragul vor descoperi un decor desprins parcă dintr-o galerie de artă. Nu e de mirare că o parte a localului a fost transformată în muzeu datorită istoricului acestuia. Botin a inspirat artişti, ba chiar a fost menționat și în câteva cărți ale lui Ernest Hemingway.
În nuvela „The sun also rises / Și soarele se ridică”, scriitorul plasează o parte din acţiune în incinta restaurantului, când personajul principal stă la o masă și mănâncă „cohinillo”.
Spania, tărâmul recordurilor
Pe lângă cel mai vechi restaurant, Spania se laudă și cu cel mai bun restaurant la nivel mondial. În 2015, „El Celler de Can Roca” a fost desemnat cel mai bun local din lume datorită serviciilor şi mâncării ireproşabile. În plus, a primit doar evaluri de cinci stele de la toţi clienţii.