Pandantivul a fost cumpărat cu 250.000 de lire sterline din fondurile Art Fund şi American Friends of the British Museum.
Foarte bine conservat, pandantivul a fost descoperit cu un detector de metale în Shropshire, în 2018, de o persoană care a dorit să rămână anomină. El a fost analizat şi atribuit Epocii Bronzului.
Neil Wilkin, curator al muzeului, a spus: „Am fost absolut consternat. Nu puteam crede ochilor. Pentru mine, este cel mai important obiect din această perioadă, prima perioadă a metalului, care a apărut în o sută de ani”.
Wilkin a mai spus că obiectul poate fi uşor confundat cu o bijuterie art deco din anii 1930. În realitate, el a fost realizat undeva între anii 1.000 şi 800 î.e.n.
„Aceasta este o perioadă despre care nu s-a învăţat în şcoli până de curând... Eu nu am învăţat despre ea la şcoală”, a mai spus expertul.
Pandantivul este decorat cu semicercuri şi motive geometrice, iar pe o parte este prezentat, stilizat, soarele.
Un procuror a decis că este vorba despre o comoară şi un comitet de evaluare independent a recomandat ministerului Culturii valoarea de 250.000 de lire sterline.
Obiectul va fi expus, din luna noiembrie, la muzeul Shrewsbury, aflat în apropierea locului în care a fost găsit. În 2021, el va intra în colecţia British Museum din Londra, unde va fi expus.
Pandantivul, cu dimensiuni de 3,6x4,7 cm, este al doilea găsit pe teritoriul Marii Britanii. Primul a fost descoperit în timpul lucrărilor la un canal din Manchester, în 1722, iar mulţi experţi au spus că provine din perioada romană. Din 1806 este dispărut.
Sursa : news.ro