- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cultura de rapiță poate fi o afacere profitabilă pentru fermieri, deoarece poate fi folosită pentru obținerea uleiului sau pentru biodiesel, un combustibil foarte căutat. Pentru a obține o cultură de rapiță calitativă, trebuie să acorzi atenție condițiilor de mediu, semănatului, dar și lucrărilor de toamnă și primăvară.
Rapița se seamănă toamna și tot atunci se aplică tratamente și îngrășăminte, dar nu trebuie ignorate nici activitățile de primăvară, care asigură dezvoltarea corectă a plantelor. Iată care sunt principalele lucrări pe care trebuie să le facă orice fermier care înființează o cultură de rapiță.
Irigarea
Primăvara, în special dacă este vorba de o zonă cu deficit mare de apă în sol, se recomandă aplicarea a minim două udări, cu câte 400-500 de metri cubi pe hectar, în perioada de creștere intensă și de fructificare a rapiței.
În același timp este important ca în anumite situații să fie eliminat excesul de apă pentru că băltirea apei poate provoca moartea plantelor din cauza lipsei de aer. Astfel, la desprimăvărare, trebuie să se traseze brazde pentru scurgerea apei de pe terenurile cu exces de umiditate.
Tratamente fitosanitare
Dacă nu este protejată în mod eficient, cultura de rapiță poate fi atacată de o serie de boli și dăunători, între care amintim făinarea, putregaiul cenușiu, putregaiul negru, viespea rapiței, gândacul păros și gărgărița pătată. Pentru a nu risca deprecierea culturilor, este important să se aplice tratamentele fitosanitare potrivite.
Un produs foarte eficient atât pentru combaterea bolilor, cât și pentru îmbunătățirea arhitecturii tufelor este Caramba Turbo, care oferă în același timp avantajele unui regulator de creștere. Acesta poate fi aplicat primăvara din faza alungirii tijei florale și până la faza de buton galben. Astfel, este favorizată apariția lăstarilor laterali, care te ajută să obții o plantă omogen dezvoltată, ramificată, cu potențial ridicat de producție.
Fertilizarea
Fertilizarea este o etapă esențială deoarece are un impact foarte mare asupra producției de rapiță, deci trebuie făcută eficient. În primăvară este importantă utilizarea azotului, care atunci când este aplicat fracționar, poate spori eficiența îngrășămintelor, conform lucrării Tehnologia de cultivare a rapiței.
Când doza calculată de azot este mai mică de 100 de kilograme la hectar, aceasta poate fi aplicată deodată, înainte de etapa alungirii tulpinilor. Dacă doza este mai mare, se aplică în două-trei tranșe, în funcție de starea plantelor la ieșirea din iarnă:
- Plante mici - prima doză se aplică înainte sau în momentul reluării vegetației cu cel mult 60 de kilograme la hectar, pentru că plantele mici nu pot folosi bine azotul. Restul se aplică două-trei săptămâni mai târziu, înainte de faza de muguri florali uniți;
- Plante de talie medie - două aplicări cu doze de 60-80 de kilograme la hectar, de la reluarea vegetației și până în faza de muguri florali uniți;
- Plante mari - dacă plantele au absorbit foarte bine azotul toamna, atunci se aplică o singură doză de azot, în cantități mici, în faza de muguri florali înfloriți.
Alături de dozele de azot, trebuie aplicat și sulf, cu un raport între azot și sulf de șapte la unu. Pentru dezvoltarea uniformă a plantelor, poate fi aplicat bor sau magneziu.
Dacă aceste lucrări au fost efectuate corect, urmează recoltarea rapiței, atunci când întregul lan capătă o culoare galben-ruginie. În medie, tona de semințe de rapiță poate fi vândută cu aproximativ 400 de euro.
Sursă foto: Shutterstock
Misterul grupelor sanguine a fost dezvăluit. Persoanele cu Rh negativ au trăsături neobișnuite... O clujeancă rănită în dragoste s-a răzbunat pe fostul iubit în cel mai crunt mod! Ce mesaj i-a scris aceasta cu un cui p...