Castelul-Calendar este o minune din România, unic în lume! Deși este un monument superb, castelul așezat în comuna Zau de Câmpie din județul Mureș este destul de puțin cunoscut în țara noastră, iar turiștii nu îl vizitează. Însă istoria lui merită cunoscută, mai ales că nu puține sunt legendele care se leagă de această bijuterie arhitecturală!
Construit după ideile baronului Istvan Ugron în 1911, Castelul-Calendar, după principiile unui calendar, a funcționat inițial ca reședință de vară. Lucrările au durat nu mai puțin de trei ani, fără pauze.
Arhitecții și constructorii au respectat întocmai planul baronului. Are 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, 4 turnuri, la fel ca numărul de anotimpuri, 52 de camere, câte săptămâni sunt într-un an, 7 terase – câte zile sunt într-o săptămână și 12 holuri, câte sunt lunile anului.
Arhitectura lui este inspirată de cea a vechilor castele medievale franceze. Istvan Ugron, proprietarul castelului, a fost ambasadorul Austro-Ungariei în Rusia.
Baronul, îndrăgostit de una dintre fiicele țarului Nicolae al II-lea al Rusiei
Pe timpul cât a stat în Rusia, baronul s-a îndrăgostit de una dintre fiicele țarului Nicolae al II-lea. Însă în momentul în care au venit bolșevicii la putere, în anul 1917, întreaga familie a țarului a fost ucisă, iar baronul s-a retras din viața publică cu inima plină de durere. În perioada comunistă, castelul-calendar a fost preluat de stat și a primit mai multe destinații de-a lungului timpului.
Acum, castelul e în patrimoniul statului român, după ce a fost pe rând, sanatoriu pentru bolnavii de TBC, școală și depozit de cereale, iar în ultimii ani casă de copii.
Nu se mai dă ceasul înapoi! Oficialii au decis să se rămână la ora de vară! Motivul?... Medicii au rămas fără glas! Părinții au asistat la o scenă sfâșietoare: Bebelușul lor și-a luat rămas-bun de la frățioru...