- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Știm despre ouă că sunt un aliment bogat în vitamine și proteine, lucru ce le face extrem de benefice pentru organismul uman.
Totuși, pe cât sunt de sănătoase, pe atât de periculos este să le consumăm dacă acestea au expirat sau s-au stricat, din cauză că nu au fost păstrate în condiții necorespunzătoare. Una dintre greșelile frecvente făcute de români este păstrarea ouălor pe ușa de la frigider.
DE CE NU TREBUIE SĂ PĂSTREZI OUĂLE PE UȘA DE LA FRIGIDER
Ouăle au un termen de valabilitate mic comparativ cu alte alimente, dar acesta se poate modifica în funcție de condițiile de păstrare.
citește și: Ce se întâmplă dacă pui coji de ou în mașina de spălat! Răspunsul e surprinzător!
Cel mai important aspect este data de expirare, adică data de la care producătorul nu mai garantează pentru prospețimea ouălor. În general medicii recomandă să consumăm un ou în cel mult trei săptămâni, fie că este de țară sau luat din comerț.
Ouăle se păstrează în frigider, iar cea mai indicată temperatură de păstrare este de sub 20 de grade Celsius. Doar așa oul va rămâne proaspăt și sănătos pentru organismul uman.
Ouăle nu trebuie păstrate pe ușa frigiderului. Explicația specialiștilor
Mai mult decât atât, specialiștii recomandă să spălăm coaja ouălor atunci când urmează să le folosim, fiindcă la suprafață pot exista bacterii periculoase pentru sănătate.
În plus, specialiștii alimentație publică recomandă ca ouăle să nu fie ținute pe ușa frigiderului, ci să fie depozitate în compartimentul cel mai rece.
citește și: UTIL! Cum recunoști un ou care este vechi și nu ar trebui consumat
CUM ÎȚI DAI SEAMA CĂ OUĂLE SUNT VECHI SAU PROASPETE
Când pui ouăle la fiert, cele proaspete stau la fundul apei, iar cele mai vechi se ridică la suprafaţă.
Explicaţia are o bază ştiinţifică: cojile de ou sunt poroase şi, în timp, permit aerului să intre în interior. Astfel, cu cât este mai vechi oul, cu atât intră mai mult aer în el şi pluteşte. Un alt test este să-l agiţi. Când conţinutul se clatină, înseamnă că este vechi.
De asemenea, mai poti verifica prospetimea unui ou daca te uiti la un ou in bataia luminii. Cand oul este proaspat se vede galbenusul in centru.