- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Doi căutători amatori de comori au dat lovitura după ce au găsit în județul Botoșani 60 de monede de argint vechi de 2300 de ani.
Descoperirea uimitoare este cea mai mare descoperire din județ, iar monedele găsite au o însemnătate uriașă, mai ales că acestea datează încă din perioada domniei regelui Filip al II-lea al Macedoniei.
Iată ce spun românii despre descoperirea pe care au făcut-o!
Monedele găsite au o vechime de peste 2300 de ani
Descoperirea făcută în Botoșani este o premieră în zona Moldovei pentru că e prima oară când astfel de monede au fost găsite în nordul țării.
Marian Alecu a recunoscut că a nu a mai găsit nimeni astfel de monede, iar Adrian Dănilă a precizat că descoperirea a fost total neașteptată, scrie Antena 3 CNN.
„A fost ceva senzațional pentru noi. Eu am mai găsit un topor de tip cerc pe care l-am predat în 2018 și cam atât, nimic semnificativ” a declarat Adrian, căutător amator de comori.
Se pare că monedele descoperite datează încă de pe vremea lui Filip al II-lea, regele Macedoniei care a domnit în perioada 359 -336 înainte de Hristos.
Dănuț Huțu, șeful Direcției pentru Cultură Botoşani, a făcut de asemenea o precizare:
„Descoperirea a fost făcută în afara unui sit arheologic separat, deci într-o zonă necunoscută spunem noi din punct de vedere arheologic”
Tot în acest an, la final de vară, alți trei bărbați din Suceava au descoperit un colier celtic și două podoabe care datează de mai bine de 2 500 de ani. Obiectele de valoare au fost găsite într-o pădure din comuna Vârfu Câmpului.
Eugen Puiu, căutător de comori, a declarat: „Noi avem cheltuieli și nu le punem pe primul plan doar cu gândul că trebuie să descoperim ceva să ne scoatem banii, noi mergem efectiv așa și a fost o zi cu noroc și am descoperit colierul respectiv.”
La nivel național, județul Botoșani se află pe locul al treilea în ceea ce privește numărul de situri arheologice.
România este cunoscută pentru numeroasele sale situri arheologice care oferă o imagine de ansamblu asupra trecutului bogat și divers al regiunii, amintind de epoci de la preistorie, Dacia antică, Imperiul Roman și până la Evul Mediu.
Iată câteva dintre cele mai importante situri arheologice din România:
- Sarmizegetusa Regia (Munții Orăștiei)
- Ulpia Traiana Sarmizegetusa (Hunedoara)
- Cetățile dacice din Munții Orăștiei
- Cetatea Histria (Dobrogea)
- Cetatea Capidava (Dobrogea)
- Cetatea Tropaeum Traiani (Adamclisi, Dobrogea)
- Situri preistorice de la Cucuteni (Moldova)
- Peștera de la Movile (Dobrogea)
- Cetatea de la Biertan (Sibiu)
- Cetatea Enisala (Dobrogea)
În ultimii ani în România au fost făcute mai multe descoperiri arheologice valoroase, unele dintre cele mai recente fiind: tezaurul de peste 100 de monede romane și podoabe de argint de la Pielești, Dolj și cele 30 de monede medievale din Bihor.
Citește și: De ce vedem tot mai des aurora boreală, deși nu ar fi normal în România. Cum explică cercetătorii
Ce reprezintă, de fapt, lumina stranie care s-a văzut seara trecută pe cerul României. Fenomenul spectaculos și extrem d... Ce a urmat după ce doi turiști străini au dat peste un urs care părea blocat într-un parapet, pe Transfăgărășan: „Să îl ...