Antena Căutare

Cum se manifestă ploaia de meteori Leonide și de unde se poate privi pe 17-18 noiembrie

La finalul anului, pe cerul României va avea loc un eveniment astronomic spectatulos, și anume o ploaie de meteori. Leonidele pot afecta chiar și starea de energie a oamenilor.

bărbat care privește spre cer într-o nopate înstelată și cu ploaie de meteori Galerie
Ploaia de meteori Leonide își atinge maximul în noaptea dinspre 17 spre 18 noiembrie | Shutterstock

O ploaie de meteori este un eveniment astronomic în care mai mulți meteori (fenomen luminos) sunt observați pe cerul nopții, aparent radiind dintr-un punct fix (numit radiant). Aceste „ploi” sunt cauzate de fluxuri de corpuri cosmice care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari pe traiectorii paralele.

Cea mai mare parte dintre acestea sunt mai mici decât un bob de nisip, tocmai de aceea se dezintegrează aproape toți în atmosferă și nu lovesc niciodată suprafața planetei noastre.

Minunata ploaie de stele poate fi admirată pe cerul țării noastre până pe 30 noiembrie. Fenomenul a început pe data de 6 noiembrie, iar cea mai spectaculoasă parte va avea loc în noaptea dinspre 17 spre 18 noiembrie.

Citește și: Perseide 2023. Când are loc evenimentul și cât de afectată va fi fiecare zodie în această zi

De unde se poate privi ploaia de meteori pe 17-18 noiembrie

Leonidele sunt un roi de meteori care, în trecere, lasă o dâră de resturi pietroase, ce traversează Pământul în fiecare an. Ele se formează la trecerea cometei Tempel-Tuttle, care are o perioadă de 33 de ani.

Radiantul este situat în constelația Leu, astfel că ploaia de meteori a fost denumită Leonide.

Fenomenul nu este singular, a mai avut loc și în 1966, dar și din 1999 până în 2003. Următoarea ploaie de meteori va fi vizibilă în anul 2032, când respectiva cometă va trece foarte aproape de Terra.

Citește și: Fenomen astronomic spectaculos în noaptea de 13 spre 14 decembrie! Ce se poate observa cu ochiul liber, dacă privești spre cer diseară

În noaptea dintre 17 și 18 noiembrie, meteorii vor fi vizibili chiar și cu ochiul liber.

Potrivit unei surse, cei care doresc să urmărească fenomenul sunt îndemnați să meargă într-o zonă lipsită de poluare luminoasă, astfel încât să poate observa întregul spectacol. Este recomandat un loc la munte, de unde să se poate urmări cerul chiar și înainte de începerea ploii de meteori.

Cea mai cunoscută ploaie de meteori este Perseide, al cărei apogeu este în data de 12 august a fiecărui an, cu o rată de peste un meteor pe minut.

Ploaia de meteori Leonide își atinge maximul în noaptea dinspre 17 spre 18 noiembrie. O dată la aproximativ 33 de ani, această ploaie produce o furtună de meteori, cu o rată de mii de meteori pe oră.

Citește și: Înainte de Sărbători, un asteroid uriaş se va apropia de Pământ şi va provoca o ploaie de meteori. A fost numit "distrugătorul Pământului"

Fluxurile de meteori produse de Leonide au dat naștere termenului de ploaie de meteori atunci când, în timpul furtunii din noiembrie 1833, s-a realizat pentru prima dată că meteorii radiază din apropierea stelei Gamma Leonis.

Până la finalul anului vor mai avea loc și alte ploi de meteori. Geminidele, între 13 și 14 decembrie. În timpul acestui fenomen astronomic se pot observa aproximativ 100 de meteori pe oră, pe care oricine îi poate vedea, deoarece nu va fi Lună plină.

Acestea sunt generate de 3200 Phaethon, asteroidul descoperit în 1983, care obritează în jurul Soarelui la fiecare 3.3 ani.

Citește și: Fenomen spectaculos pe cer, zilele acestea! Ploaia de stele va da cu totul zodiile peste cap! Ce te așteaptă?

Un alt fenomen sunt Ursidele, care vor avea loc pe 23 decembrie și care produc aproximativ 10 meteoriți vizibili pe oră. Acest fenomen este cel mai vizibil din America de Nord și vestul Europei.

De ce nu există oglinzi în mănăstirile, chiliile și casele de pe Muntele Athos. Un călugăr a dezvăluit motivul surprinză... Vienna are unele dintre cele mai mari buze, iar asta îi provoacă și neplăceri. Cu ce dificultăți se confruntă și cum poa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x