Antena Căutare

Cutremur 77. Amintirile soțului poetei Ana Blandiana, Romulus Rusan: "A căzut în gol de la etajul șapte, la etajul doi!"

Ora 21:22! Un seism cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter lovește România. Toate stațiile seismice de pe glob au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat și analizat informațiile primite în urma cutremurului fiind cea de la Golden-Colorado (Statele Unite).

Cutremur 77. Amintirile soțului poetei Ana Blandiana, Romulus Rusan: "A căzut în gol de la etajul șapte, la etajul doi!"
Ana Blandiana și Romulus Rusan

Catrastofa a adus pagube imense întregii Românii, cel mai afectat oraș fiind Capitala. Sub zidurile reci ale Bucureștiului și-au pierdut viața mii de oameni și zeci de personalități, printre care amintim Toma Caragiu, Alexandru Bocăneț, Doina Badea, A.E Baconsky, Filofteia Lăcătușu, Mihai Gafița, Veronica Porumbacu și soțul ei, criticul și istoricul literar Mihail Petroveanu, Eliza Petrăchescu.

43 de ani de la cutremurul din '77. Cum a fost găsit, de fapt, Toma Caragiu: ”Sunt doi. Doi oameni îmbrățișați, două vieți...” Cine a mai pierit în blocul Colonadelor, fost Continental

Soțul poetei Ana Blandiana, Romulus Rusan, unul dintre supraviețuitorii acelor momente, amintiri dureroase:

„Aveam un apartament la etajul șapte. Singur fiind, am sunat la Cluj, să vorbesc cu sora mea. Eram pe o dormeză și, deodată am simțit mișcarea. Nu i-am spus soră-mii, era sperioasă ca mama. Abia în momentul în care s-a stins lumina, am închis telefonul. M-am trântit pe pat, pentru că începuse să se miște totul în jur, o mișcare ca de ciur, așa. Stăteam pe burtă și mă țineam de pat. A căzut în gol de la etajul șapte, la etajul doi!”

– Ce a urmat?

Doina Badea, strălucitoarea voce a României. Povestea unui destin spulberat de cutremur. "Au identificat-o doar după o mână" Video

Un șoc uriaș! Nu știam, a căzut pe mine ceva, am căzut eu… Era atât de puternic, încât n-am simțit direcția în care se mișca totul. Am dedus apoi că peste mine căzuse o bibliotecă, peste ea o grindă și peste grindă colțul camerei, care m-a acoperit ca un cort.

– V-a protejat acel colț…

M-a protejat. Sub mine era planșeul și, în această formă, am căzut de la etajul șapte la etajul doi. Blocul s-a tasat ca un acordeon. Toma Caragiu, cu care eram vecin, era la etajul doi. La el nu s-a întâmplat nimic, doar că Toma a fugit pe scări. Au rămas cățelul lui, paharele cu whisky pe masă – pentru că avea oaspeți -, iar el s-a prăpădit pe scări. Dacă rămâneau pe scaune, în casă, nu pățeau nimic.

„Tudorel al meu! Sâmbătă aveai concert...”. De sub un pian, excavatorul scoate un trup firav. Avea 19 ani și a murit singur, strivit de greutatea unui bloc întreg: „L-am găsit”

„Încercați să mă scoateți iute! Nu o mai suport pe moartă! E plin de sânge aici”. Florica Iordache, îngropată de vie la Scala, 65 de ore! Ce l-a auzit spunând pe Ceaușescu

(sursa: evz.ro)

Barza, vestitorul primăverii într-o localitate din Covasna... Un băiețel de 3 ani cu o afecțiune cerebrală rară și-a revenit datorită unui câine. "Medicii de la terapie intensiv...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x