Zonele albe din cuburile de gheață sunt de fapt bule de aer foarte, foarte mici. Practic, toată apa naturală cu care ai de-a face este într-o oarecare măsură oxigenată, motiv pentru care peștii pot respira în ea.
Oamenii de știință măsoară oxigenul dizolvat în apele curgătoare pentru a determina cât de sănătos este mediul. Și atunci când apa curge de la robinet, tinde să fie, de asemenea, destul de bine oxigenată.
Cum se formează zonele albe din mijlocul cubului de gheață
Cuburile de gheață normale devin tulbure dacă gazele dizolvate în apă sunt prinse în timpul înghețării și formează bule mici, care dau senzația că centrul sau baza cubului este albă.
Pe măsură ce apa îngheață, se formează o structură cristalină obișnuită (gheață). Aceasta înseamnă că impuritățile precum oxigenul și alte gaze dizolvate sunt împinse departe de frontul de cristalizare.
De aceea, în ultimele părți care se cristalizează se regăsesc și majoritatea impurităților. Dacă te uiți la un cub de gheață, vei observa că baza ori chiar centrul au o culoare lăptoasă. Asta pentru că ele au fost ultimele părți care au înghețat.
În tava care se pune la frigider, cuburile de gheață din tavă se formează de sus în jos, ceea ce împinge aerul în jos până când e prins la bază. Asta duce la un aspect lăptos în partea de jos și limpede în cea de sus, conform site-ului Mental Floss.