Judecând după vitezometrele lor, ai crede că majoritatea automobilelor moderne pot atinge cu ușurință 250 kilometri pe oră. De fapt, acest lucru depinde de puterea motorului. Majoritatea autoturismelor de rând ajung doar până la 180 km/h, spun experții.
Potrivit fostului director Nissan, Larry Dominique: „Optzeci la sută din mașinile aflate în circulație nu sunt proiectate să depășească 180 de kilometri pe oră, indiferent de ceea ce susține vitezometrul tău”.
În plus, anvelopele de obicei nu pot rezista mult timp dacă autoturismul rulează cu peste 210 kilometri pe oră. Așadar, de ce vitezometrul mașinii tale arată viteze mari pe care pur și simplu nu le poate atinge?
Citește și: De ce este stomacul tău zgomotos. Ce se întâmplă în organism și ce anume provoacă sunetele scoase de el
De ce mașinile pot atinge viteze care depășesc cu mult limita legală
Se pare că decizia are legătură cu strategia de vânzări. Persoanele pasionate de viteză și mașini puternice sunt încântate de cifrele pe care acesta le arată. Astfel, din perspectiva marketingului, vitezometrele exagerate au sens.
Nici din punct de vedere legal nu există o problemă. Deși mașinile pot atinge viteze mult mai mari decât cele permise, producătorii se bazează pe faptul că șoferii vor conduce prudent.
De-a lungul timpului, au existat măsuri luate împotriva acestei practici. De teamă că cifrele umflate încurajează șoferii să conducă cu viteze amețitoare, în SUA, în anul 1979, a fost propusă o regulă care presupunea ca viteza maximă arătată în bord să fie 135 km/h. Aceasta a fost aprogată în 1981.
În trecut, mașinile produse în Statele Unite ale Americii aveau vitezometre care arătau numărul 55 încercuit. Asta pentru că, în 1974, președintele Richard Nixon a emis o limită națională de viteză de 55 m/h, care spera să promoveze eficiența combustibilului.