Antena Căutare

De ce oftăm și care e explicația științifică a oftatului. Ce spun specialiștii

Fie că suntem la birou sau acasă cu familia, îi putem auzi pe mulți dintre apropiații noștri cum oftează zilnic. Cu toții facem asta de mai multe ori pe zi și poate nu de puține ori ne-am întrebam care  motivul.

Fie că suntem la birou sau acasă cu familia, îi putem auzi pe mulți dintre apropiații noștri cum oftează zilnic. Cu toții facem asta de mai multe ori pe zi și poate nu de puține ori ne-am întrebam care motivul. | profimedia

La baza oftatului ar putea fi, așa cum oricine ar presupune, stresul acumulat sau oboseala, dar specialiștii ne arată că nu e doar despre asta.

De ce oftăm? – Ce spun specialiștii

Într-o serie de analize și studii, un cercetător pe nume Teigen și colegii săi de la Universitatea din Oslo au încercat să depisteze cauza oftatului, când oftează oamenii cel mai des și cum e perceput oftatul de cei din jur.

Oamenii de știință au împărțit o serie de chestionare participanților la studio pentru a afla ce cuvinte emoționale asociază aceștia cu oftatul. Mai mult decât atât, participanții au fost întrebați cât de des oftează și dacă fac asta când sunt singuri sau în compania cuiva.

Articolul continuă după reclamă

Majoritatea subiecților au răspuns că asociază oftatul cu o stare negativă, un semn de dezamăgire, înfrângere, frustrare, plictiseală și poate dor. Răspunsurile nu au fost surprinzătoare pentru cercetători.

Respondenți au mai spus că obișnuiesc să ofteze în public la fel de des cum oftează în privat, indicând faptul că acesta ar putea să nu fie neapărat o modalitate de a transmite ceva celor din jur.

Studiul care i-a pus în dificultate pe respondenți

La următorul pas din studiul lor, cercetătorii i-au rugat pe respondenți să își imagineze 4 scenarii diferite.

  1. Cineva oftează într-un grup de oameni care mănâncă într-o cafenea
  2. Cineva oftează pe o bancă în parc, lângă o bancă ocupată de o altă persoană
  3. Cineva privește pe o altă persoană deschizând o scrisoare și apoi oftează
  4. Faptul că îți auzi un prieten oftând la telefon

Respondenții trebuiau să spună cum percep fiecare dintre aceste 4 scenarii și, de asemenea, au fost rugați să compare emoțiile pe care le simt când oftează ei vs cele pe care le simt când aud pe cineva oftând.

Citește și: Un bărbat a refuzat să-și ofere locul din autobuz unei femei gravide. Motivul e neașteptat, dar mulți i-au dat dreptate

În toate cele 4 scenarii, participanții la studiu au declarat că oamenii care oftau o făceau din cauza unor sentimente negative. Mai mult, atunci când cineva oftează lângă tine, gestul persoanei este perceput drept un semn de tristețe, dar când persoanele în cauză oftează, fac asta din frustrare, potrivit cercetărilor.

Ca un ultim pas în acest studiu, cercetătorii i-au rugat pe respondenți să rezolve 2 puzzle-uri – unul părea extrem de simplu, dar nu avea rezolvare, în timp ce celălalt era foarte dificil, dar avea o rezolvare.

Ei au fost lăsați să lucreze oricât și-au dorit la aceste puzzle-uri, având oportunitatea de a renunța oricând. Observatorii au numărat de câte ori au oftat participanții.

Aproximativ 77% dintre respondenți au oftat, cu o medie de 4 of-uri per persoană. Multe dinte momentele în care au oftat au fost în timpul pauzelor între încercările lor eșuate. Când au fost întrebați cum s-au simțit, majoritatea participanților a răpuns că erau frustrați, iar mulți dintre ei au negat faptul că au oftat.

Concluzia studiului

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Oslo, un oftat este un semn de frustrare și resemnare. Dar, în funcție de cine oftează și când alege să o facă, oftatul poate fi perceput de cei din jur.

Citește și: Soții au vrut să-și renoveze noua casă, dar au dat peste un zid fals! Ce au găsit înăuntru i-a lăsat fără cuvinte

Oftatul resetează fizicul și mentalul

Un alt studiu pus la punct de un cercetător pe nume Vlemincx și colegii săui la Universitatea Leuven arată că oftatul ne ajută să ne resetăm mental și fizic.

După ce aceștia au analizat modelele de respirație ale participanților pentru 20 de minute, oamenii de știință au aflat că imediat după un oftat, respirația variază, modificându-se în ritm și viteză.

Dacă cineva respiră prea lungă, plămânii nu mai fac schimbul corect între gaze. Atunci când adăugăm un oftat în acestă matriță a respirației, atunci alveolele din plămâni se detensionează. Astfel, persoana care oftează se simte mai ușurat, mai relaxat, potrivit psychologytoday.com.

MESAJE DE PAŞTE: Cele mai frumoase gânduri pentru urări și felicitări la prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnul... Sophie Mason a renunțat la job și câștigă 40 de mii de lire pe an. Momentul în care i s-a schimbat viața...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x