Antena Căutare

"De pe vremea lui Pazvante Chioru". Dar cine era Pazvante și de unde această expresie

Nu există român să nu fi auzit expresia "De pe vremea lui Pazvante Chiorul". Dar v-ați gândit vreodată de unde provine și cine a fost acest domn? I se spunea "Chiorul", după își ce pierduse un ochi în luptele cu haiducii români.

Nu există român să nu fi auzit expresia "De pe vremea lui Pazvante Chiorul". Dar v-ați gândit vreodată de unde provine și cine a fost acest domn? I se spunea "Chiorul", după își ce pierduse un ochi în luptele cu haiducii români.

Pe numele său adevărat, Osman Pazvantoglu, acesta a devenit legendă, acum peste 200 de ani, deoarece a îndrăznit să se împotrivească autoritătii Înaltei Porți și să creeze un adevărat pașalâc independent, cu capitală la Vidin. Ba chiar, el a reușit să bată și monedă proprie.

De asemenea, a fost cunoscut drept conducător al bandelor de „pazvanti”care au întreprins unele din cele mai crunte jafuri din istoria Tării Românești, scrie descopera.ro

Osman Pazvantoglu s-a născut în 1758, într-o familie de români din Valea Timocului, trecuți la Islam pentru că erau scutiți de taxele comerciale percepute de turci.



S-a ocupat cu cămătăria, motiv pentru care este închis și la un pas să fie spanzurat. De asemenea, ajunge să se angajeze în paza palatului domnesc din București, ca simplu mercenar. Avansează repede și în doar doi ani ajunge șef al gărzilor personale de arnăuți ale domnitorului Mavrogheni.

Se indrăgostește, fără succes de Anica, o jupâniță care îî refuză avansurile, și intră in depresie, timp de două luni. Astfel, după acest episod nefericit, dezvoltă o ură teribilă împotriva femeilor. Din această cauză, în timpul radiurilor, îi îndemnă pe pazvangii să violeze orice femeie romancă.



Numele lui Pazvante va rămâne adânc întipărit în conștiința poporului român, cel al tâlharului sângeros care a terorizat Țara Romanească și care, la 1800, a jefuit și a incendiat Craiova. Din cele circa 7.000 de case, câte avea pe vremea aceea Craiova, doar 300 au rămas neincendiate.

Pazvante a murit la 27 ianuarie 1807. Se spune ca a fost otravit de medicul sau, care ar fi fost mituit de sultanul care in sfarsit se putea razbuna pe cel care i-a tinut piept. Exista informatii care sustin ca Iancu Jianu ar fi fost cel care l-a ucis pe Pazvante, potrivit cultural.bzi.ro.

La ce folosesc capsele de la blugi! Misterul a fost elucidat! Nimeni nu s-ar fi așteptat la așa ceva!... Mii de volți i-au pătruns în corp și i-au topit fața! Povestea emoționantă a eroului care a făcut transplant de față!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x