Antena Căutare

Descoperire uriașă în jungla asiatică. ”Orașul pierdut” din Cambodgia a fost găsit după ani de căutări

Una dintre capitalele imperiului Khmer de odinioară, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, și iată că astăzi, existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost într-un final datată.

Una dintre capitalele imperiului Khmer de odinioară, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, și iată că astăzi, existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost într-un final datată.

După mai mulți ani de căutări, ”Orașul pierdut” din Cambodgia a fost găsit recent de cercetători. Datorită unei hărţi incredibil de detaliate, cercetătorii pot confirma că ruinele acoperite de vegetaţie de pe muntele Phnom Kulen sunt rămăşiţele acestui măreţ oraş vechi de 1000 de ani.

Pentru a găsi orașul ascuns în junglă și acoperit de vegetație densă, oamenii de știință au folosit cartografierea laser de la înălțime, dar și echipamente plasate în teren. Zona este destul de greu accesibilă nu numai din cauza copacilor și a lianelor, ci și din cauza minelor plasate aici în anii 70, în timpul regimului Khmerilor Roșii.

Cunoscut și ca Muntele Zeilor sau Muntele Indra, orașul Mahendraparvata este situat la 48 de kilometri de Siem Reap, pe platoul Phnom Kulen. Deși oamenii de știință bănuiau că acolo se ascunde orașul pierdut, zona este inaccesibilă din cauza obstacolelor naturale și a minelor.

Un grup de cercetători din mai multe țări au scanat aria folosind sonde cu laser din aer, care au reușit să „vadă” prin vegetație și au descoperit dovezi incontestabile ale orașului extrem de vechi.

"Mereu am bănuit că oraşul Mahendraparvata, despre care se vorbeşte în inscripţii, se afla într-adevăr undeva pe aici, în aceşti munţi", susţine coautorul acestui studiu, Damian Evans, cercetător la Şcoala Franceză a Orientului Îndepărtat (EFEO) din Paris.

Datele obţinute prin tehnologia lidar în 2012 şi 2015 au fost combinate cu observaţii realizate de la sol şi cu săpături arheologice. Una dintre cele mai remarcabile revelaţii ale arheologilor a fost că oraşul era perfect aliniat într-o grilă uriaşă ce se întinde pe zeci de kilometri pătraţi. "Cineva a elaborat cu atenţie planul acestui oraş de pe munte. Nu este ceva la care ne-am fi aşteptat având în vedere perioada în care a fost construit", a susţinut Evans.

Mahendraparvata datează de la sfârşitul secolului VIII, începutul secolului IX.

Pentru a ajunge la această descoperire, zona a fost cartografiată mai întâi în 2012, pe aproximativ 37 de kilometri pătrați, și apoi în 2015 pe restul de 975 de kilometri pătrați.

Sursă: Libertatea

Directorul Băncii Naţionale de Gene, cercetătorul Costel Vânătoru, desemnat Omul anului la Buzău... Banca Naţională a României va lansa monede din aur şi alamă cu tema Desăvârşirea Marii Uniri – Regina Maria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x