Antena Căutare

Fratii Grimm - 200 de ani de printi, printese, vrajitoare si zane

Fratii Grimm sunt cei care au dat un nou sens copilariei. Ei au cules din folclor cele mai frumoase basme si povesti precum "Cenusareasa", " Scufita Rosie", "Alba-ca-Zapada" sau "Hansel si Gretel". De 200 de ani, ele incanta generatii intregi. 

Jacob si Wilhelm Grimm au fost doi academicieni si lingvisti germani care au publicat in 1812 primul volum de basme populare intitulat "Povesti pentru copii si familie" ("Kinder- und Hausmarchen").

Jacob Grimm s-a nascut in 1785, iar fratele sau, Wilhelm, un an mai tarziu, in Hanau, Germania. Cei doi au absolvit la Universitate din Marburg si, fiind pasionati de filologie, au inceput sa studieze literatura medievala germana. In 1806, ei s-au apucat sa culeaga din popor basme si povesti. Cele mai multe le-au aflat din familiile de aristocrati, dar si de la tarani. Astfel, in 1812 apare primul volum in care erau publicate 86 de opere. Initial, cartea se adresa adultilor.

La recomandarea mai multor critici, povestile au fost modificate pe parcurs. Au fost eliminate pasajele cu violenta sau sexualitate, si au fost introdusele altele noi din mitologie sau chiar din Biblie, pentru a fi mai usor digerate de public sau intelese de cei mici. Spre exemplu, in varianta originala a povestii, Alba-ca-Zapada urma sa fie ucisa de mama vitrega, la final. Fratii Grimm au schimbat sfarsitul povestii cu unul mult mai fericit, in care binele triumfa in fata raului.

Intre 1812 si 1857, colectia de basme si povesti a fost revizuita si reintregita, ajungand la peste 200 de scrieri. In timp, cartea a ajuns locul doi, dupa Biblie, la popularitate.

La mijlocul secolului XX, basmele fratilor Grimm au fost utilizate in propaganda nazista.

Frumoasele povesti adunate de cei doi frati au fost cele care au pus baza studiourilor Disney. "Alba-ca-Zapada si cei sapte pitici", "Cenusareasa", "Rapunzel" sau "Frumoasa din padurea adormita" l-au inspirat pe Walt Disney sa creeze cele mai frumoase filme de animatie pentru cei mici, aducandu-i rapid succesul.

Desi au fost contestate din cauza faptului ca ar promova violenta si sexualitatea prin copii, povestile fratilor Grimm continua sa ii incante atat pe cei mici, cat si pe adulti.

In 2005, a fost lansat filmul fantastic "Fratii Grimm", cu Heath Ledger si Matt Damon in rolurile principale.

Google ii omagiaza astazi pe cei doi printr-un doodle special.

VIDEO! E posibil asa ceva? Un reporter a surprins o fantoma in direct!... VIDEO! Transformare senzationala! in noua luni a slabit 149 de kg!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x