Paul Krugman, Joseph Stiglitz și Daniel Kahneman, trei dintre laureații Nobelului pentru Economie, nu întrunesc criteriile de profesorat în România. Nu, nu e glumă!
Este concluzia incredibilă la care a ajuns un studiu publicat pe 4 decembrie de un grup de nouă specialiști în economie români constituit în jurul conferințelor ERMAS (Economiști Români din Mediul Academic din Străinătate).
Aceștia predau diferite materii economice la Stockholm University, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Université Paris 1 – Panthéon Sorbonne, Universitatea din Bath (Marea Britanie), New York University, Columbia University, Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc și Universitatea Carleton (Canada). Dintre ei, Gheorghe Cosmin Silaghi, este și membru în noul Consiliu Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
44 de câștigători ai Premiului Nobel, luați în vizor
Românii au analizat 44 de CV-uri ai câșigătorilor Premiului Nobel pentru Economie, din 1994 până acum, 17 al laureaților medaliei John Bates Clark, începând cu 1991, și CV-urile a 18 câștigători ai premiului Yrjö Jahnnson, din 1993 până acum.
Cei nouă au plasa și cercetarea economică din România în context internațional. Astfel, au concluzionat că România „produce cercetare la nivel calitativ de jumătate din media Africii”.
Promovare în funcție prin impostură
Petntru a obține gradul de profesor universitar în România, este obligatoriu ca persoana să fi publicat cel puțin trei cărți și minimum patru articole științifice în reviste cotate ISI. Cei nouă economiști spun că acesta cerințe „invită” la impostură pentru a promova în funcție, fiind imposibil de bifat înainte de apropierea de vârsta pensionării.
Cei nouă economiști sunt: Sebastian Buhai (Stockholm University), Gheorghe Silaghi și Marius Litan (UBB Cluj-Napoca), Andreea Halunga (Bath), Florin Bîlbîie (Sorbona), Virgiliu Midrigan (NYU), Cristian Pop-Elecheș (Columbia), Zsolt Sándor (Sapientia) și Marcel Voia (Carleton).
Astfel, după criteriile românești, 79 dintre economiștii de top ai lumii n-ar avea nicio șansă să devină profesori universitari în România.
Mai mult, cei nouă economiști punctează faptul că „mulți laureați Nobel au devenit celebri după acordarea premiului și abia pe urmă au început să scrie cărți”.
Mai multe informații despre cerințele absurde ale sistemului românesc de acordare a gradului de profesor universitar puteți citi pe PressONE.