Antena Căutare

Un celebru jurnalist britanic și-a început cariera în timpul Revoluției din 1989, la Timișoara. „Dacă vrei să faci presă, acolo e de muncă, acolo e știrea”

Revoluția din 1989, Timișoara, i-a oferit un sens în viața unuia dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Marea Britanie, Alec Russel, acum redactor la Financial Times. Acesta și-a început cariera de corespondent la Timișoara, la câteva zile de la căderea regimului comunist.

Un celebru jurnalist britanic și-a început cariera în timpul Revoluției din 1989, la Timișoara

Jurnalistul povestește cum ceea ce se întâmpla în România la sfârșitul anului 1989 l-a ajutat să devină jurnalist și să își îndeplinească visul. Acesta a plecat alături de actuala sa cumnata în România pentru a face presă deoarece era locul potrivit pentru a munci.

„În ziua de Crăciun, în 1989, mă uitam la televizor, cu prietena mea și sora ei, și urmăream desfășurarea evenimentelor extraordinare din România, inclusiv vestea că Ceaușescu a fost executat. Știam că vreau să fiu jurnalist și prietena mea de atunci, actuala mea soție - ne-am căsătorit chiar în România -, avea o soră care își dorea și ea să devină jurnalistă. Și mi-a spus: Alec, dacă vrei să faci presă, acolo e de muncă, trebuie să pleci în România. Acolo e știrea. I-am spus că plec, dacă vine cu mine. Așa că am plecat împreună. Acum e cumnata mea. Am luat un avion spre Praga și apoi trenul până la Timișoara.”

Ajuns în România în data de 5 ianuarie 1990, jurnalistul își amintește cum frigul îi intra în oase, cum iluminatul public lipsea cu desăvârșire, iar magazinele erau goale. „Poate că sunt clișee, dar totul e real.”

„Îmi amintesc cât de impresionat am fost de seriozitatea și stăruința românilor pe care i-am cunoscut în acea perioadă, unii mi-au devenit și încă îmi sunt prieteni foarte buni. N-ar trebui să uităm de cât de mult curaj a fost nevoie pentru a răsturna un regim totalitar. Era foarte complicat. România a avut mulți oameni curajoși, dar mai era nevoie și de un strop de idealism și de inspirație.”

Articolul continuă după reclamă

Acesta a rămas impresionat de faptul că după căderea comunismului, românii visau la libertate și democrație, un lucru cu care acesta era obișnuit și la care nu a trebuie să se gândească niciodată.

„Eu am crescut în Marea Britanie și nu dezbătusem niciodată subiecte precum democrația sau libertatea, nu fusese nevoie. Am găsit un fel de inspirație în aceste dezbateri organizate în rândul studenților și nu numai. Era remarcabil.”

Jurnalistul adaugă faptul că venirea în România în aceea perioadă a reprezentat un privilegiu. „Să vedem cum o țară supraviețuiește unui regim comunist extrem de strict și devine o democrație.Trebuie să lupți permanent pentru aceste valori.”

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Revoluția română a avut loc în perioada 15-25 decembrie 1989, aceasta a început în Timișoara și s-a extins și în restul orașelor din țară. Punctul culminant al acțiunilor românilor a fost executarea secretarului general al Partidului Comunist, Nicolae Ceaușescu și al soției sale, Elena și căderea comunismului, rezultând o Românie liberă.

Patru copii și părinții lor nu vor mai spune ”acasă” unei anexe a unui grajd. Doi tineri de lângă București le-au donat ... FOTO/ Ți se face pielea de găină! E mort de 95 de ani și arată perfect! Trupul lui Lenin zace într-un mausoleu din Mosco...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x