Deși este cunoscută în toată lumea, cățelușa Laika, primul animal lansat în spațiu și prima ființă care a decedat în afara Pământului, a avut o viață tristă și o moarte crudă. Singură și speriată, Laika a pierit departe, foarte departe de străzile Moscovei, care pentru ea însemnau „acasă”.
În această lună, pe 3 noiembrie, s-au împlinit 61 de ani de când Uniunea Sovietică a lansat pentru prima dată un animal pe orbită – pe Laika. Misiunea a fost făcută pentru a fi testată siguranța călătoriei în spațiu pentru oameni.
Însă, pentru Laika, aceasta a fost o misiune fără șanse de supraviețuire, deoarece, oricum, călătoria înapoi nu era posibilă la acea vreme.
Cine era Laika și cum a fost aleasă de ruși
Laika era un câine al străzii, un metis de husky și spitz. Ea a fost luată de pe străzile Moscovei cu doar o săptămână înainte de a fi lansată în spațiu. Motivele pentru care ea a fost aleasă pentru această misiune au fost dimensiunea ei mică și temperamentul ei. Cățelușa era prietenoasă și calmă.
Oamenii de știință sovietici și-au bazat decizia și pe ideea că maidanezii puteau îndura mai bine condițiile severe.
Misiunea a făcut parte dintr-o competiție a rușilor cu americanii. Cu doar o lună înainte de a o lansa pe Laika în spațiu cu Sputnik 2, rușii lansaseră Sputnik – primul satelit din lume.
„Rușii iubesc câinii. Misiunea a fost făcută nu din cruzime, ci în beneficiul umanității”, a declarat la acea vreme un oficial rus, după ce Laika a fost trimisă la moarte sigură în spațiu – veste care a stârnit controverse.
Cel mai fericit moment din viața cățelușei Laika
Poate singurul moment fericit din viața cățelușei Laika a fost acela în care unul dintre cercetătorii ruși a decis să o ducă acasă la el, înainte de misiune.
„Laika era liniștită și fermecătoare. Am vrut să fac ceva frumos pentru ea. Mai avea atât de puțin timp de trăit…”, a scris doctorul Vladimir Yazdovsky, unul dintre îngrijitorii ei, într-o carte despre medicina spațială sovietică.
Cum au încercat rușii să mușamalizeze moartea groaznică a cățelușei
Inițial, rușii au declarat că Laika, în vârstă de 3 ani, a murit fără durere, după aproximativ o săptămână petrecută pe orbită.
Însă, în 2002, un official al Institutului pentru Probleme Biologice din Moscova a dat publicității adevărata poveste. Laika a murit în doar câteva ore de la lansare, din cauza panicii și supraîncălzirii.
„Temperatura din nava spațială după intrarea în cea de-a patra orbită a ajuns la peste 90 de grade (…) Cu cât trece mai mult timp, cu atât îmi pare și mai rău (de misiune, n.r.)”, a spus doctoral și dresorul de câini Oleg Gazenko, la peste 30 de ani de la tragedie.
Satelitul Sputnik 2 a continuat să orbiteze Pământul timp de cinci luni, după care a ars, în aprilie 1958, când a revenit în atmosferă.
Descoperire uluitoare! Misterul construcției piramidelor a fost elucidat? Ce metodă genială aveau egiptenii... Descoperire revoluționară! Oamenii de știință au depistat o navă extraterestră: "A fost trimisă pe Pământ de alte c...