Antena Căutare

Legenda Mărțișorului. Ziua în care Soarele este adus în viețile noastre. Incredibil de când datează această tradiție

Acum, la început de martie, este numai bine să cunoaștem legenda Mărțișorului.

Deși prima zi de primăvară este întâmpinată cu temperaturi în minus, nu înseamnă că nu trebuie să ne bucurăm de ea. Avem un motiv mai bun decât simbolul Mărțișorului pentru a ne bucura de un nou început? Acum, la început de martie, este ideal să cunoaștem legenda Mărțișorului.

Pentru unii, 1 martie este ziua care le aduce aminte de copilărie, pentru alții această sărbătoare le oferă un motiv de a o lua de la capăt.

Se spune că de 1 martie este obligatoriu să le oferi celor dragi simbolul aprecierii tale față de ei dacă vrei să îți meargă bine. Totuși, tu știi de unde provine această tradiție? Iată care este mai exact legenda Mărțișorului.

Legenda voinicului care a eliberat Soarele

„Odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge a flăcăului se scurse în zăpada imaculată.”

De aici provine tradiția îmbinării celor două șnururi: unul alb şi unul roșu. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Legenda Mărțișorului. Ziua în care Soarele este adus în viețile noastre. Incredibil de când datează această tradiție

Citește și 1 MARTIE 2018. Superstiţiile de care TREBUIE să ţii cont de Mărţişor! Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în această zi

Cea de mai sus nu este singura legendă despre Mărțișor, iar acesta nu este specific doar românilor. O altă legendă datează din anul 681.

Legenda fratelui și surorii Hanului

Una dintre sărbătorile cele mai cunoscute în comunităţile bulgăreşti este Mărţişorul. În Bulgaria, tradiția Mărțișorului este mai veche decât la noi și datează din perioada primului han.

Pe când sora sa şi fratele său se aflau în prizonierat, hanul le-a trimis un şoim care avea legat un fir de aţă albă pentru a-i înştiinţa că îi va ajuta să evadeze. Cei doi au reuşit să fugă, însă în apropiere de malul Dunării, el a fost ucis de urmăritori şi ea atunci a dat drumul şoimului care avea legat de picior firul de aţă albă înroşit de sângele fratelui său, pentru a-i da de veste hanului despre moartea fratelui. La aflarea veştii, de durere, hanul a poruncit ostaşilor să poarte un fir de lână albă şi unul de lână roşie pentru a-i feri de necazuri, eveniment care ar fi avut loc la 1 martie 681. Mărţişorul bicolor sau multicolor, încărcat cu valenţe magice, reprezintă un talisman mai cu seamă în civilizaţiile arhaice. Culoarea albă a şnurului reprezintă femeia, simbolizând viaţa lungă iar cea roşie reprezintă bărbatul, simbolizând forţa fizică. De cele două fire răsucite între ele se agaţă monede, păr din coada de cal, mărgele, usturoi, carcase de melci şi altele, realizându-se o amuletă protectoare ("Marteniţa") împotriva spiritelor rele.

Ca şi în Moldova şi în Bucovina, în unele comunităţi bulgăreşti există obiceiul ca fetele să ofere iubiţilor un şnur simplu, în cele două culori. Bulgarii poartă Mărţişoarele întreaga lună Martie, fie la reverul hainei, fie prinse la încheietura mâinii, existând şi particularităţi de ordin social: fetele nemăritate în partea stângă a rochiei, fetele bătrâne la degetul mic al mâinii stângi iar bărbaţii căsătoriţi la şoseta dreaptă. Scoaterea Mărţişoarelor a fost legată de practicile de previziune a vremii, fiind agăţate în copacii care urmează să înflorească. Este marcată astfel tranziţia dintre iarnă şi primăvară - cu credinţa fiecăruia că toate vor fi mai bune în anul ce începe (în vechime 1 Martie era Anul Nou).

Legendă sau nu, sărbătoarea Mărțișorului ne aduce aminte cât de important este să dăruim și că într-un final doar persoanele importante vor conta.

O primăvară frumoasă!

Sursa: wikipedia

O să zici: "Da, frate, așa e!" TESTUL care poate dezvălui adevăruri ascunse despre tine. Cât de bine te cunoșt... Mesaje de 8 martie. De Ziua Femeii, îndulcește-o cu urările care îi vor ține de cald tot anul...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x