Antena Căutare

Limba noastră-i o comoară! Lucruri inedite despre limba română. Tu ştii care este cea mai lungă denumire de localitate? Sau că se predă în 43 de țări?

În fiecare an, pe 31 august se sărbătoreşte Ziua Limbii Române. Peste 28 de milioane de oameni din toată lumea vorbesc româneşte. Limba română se predă în şcoli din 43 de ţări şi este vorbită oficial în 20 de state în care există comunităţi mari de români

În fiecare an, pe 31 august se sărbătoreşte Ziua Limbii Române. Peste 28 de milioane de oameni din toată lumea vorbesc româneşte. Limba română se predă în şcoli din 43 de ţări şi este vorbită oficial în 20 de state în care există comunităţi mari de români

Este, de asemenea, limbă oficială sau administrativă în Uniunea Latină şi în Uniunea Europeană. Româna este şi una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase pe Muntele Athos.

Iată câteva alte curiozităţi despre limba română:

- Cel mai lung cuvânt din limba română, înscris în DEX, este Electrogioglotospectrografie şi are 28 semne.

- Cel mai lung cuvânt folosit în limba română, dar neînscris în DEX, este pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconicoză, are 45 semne şi se foloseşte de către cadrele medicale.

- Cuvântul Dumnezeu din limba română este una dintre cele mai lungi formule care se referă la persoana sacră suprema - în trei silabe. Majoritatea limbilor exprimă divinitatea monosilabic său scurt: Dieu (franceză), Gott (germana), Dio (italiană), Bog (rusă, bulgara), God (engleza), Buh (ceha).

- În final, ceva ce nu ştie multă lume: limba română este singura limbă europeană în care se poate expune o propoziţiune completă, formată din cinci cuvinte, care conţin numai vocale (cu un total de 11 semne): "oaia aia e a ei".

Cuvinte care conțin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român (ă, â, î, ș, ț) sunt: înfățișând, îmbrățișând.

Cea mai lungă denumire de localitate din România ar putea fi: Staţiunea Climaterică Sâmbăta (27 de litere), un sat din jud. Braşov.

Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Streisângeorgiu (15 litere)

Cea mai scurtă denumire de localitate din România: Ip (2 litere)

Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R”, urmată de „T”.

Cum am arăta dacă ne-am pune pe faţă 100 de straturi de fond de ten. Nicio femeie normală n-ar ieși așa pe stradă... GALERIE FOTO. Locul unde n-a mai căzut o picătură de ploaie de peste 400 de ani! Jumătate din România arată ca pe Marte!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x