EURO 2016, cel mai grandios eveniment al anului care transformă Parisul în „capitala sportului-rege” și-i dublează numărul de locuitori. Numai pentru meciul România-Franța, 15.000 de români au plecat să susțină Naționala pe Stade de France, unul dintre cele mai mari stadioane ale lumii.
EURO 2016 este, dincolo de meciuri, victorii și înfrângeri, și o sărbătoare a sportului. A bucuriei, a emoțiilor de orice fel, a recunoașterii unor valori și performanțe pentru care echipele jucătoare s-au pregătit intens. Una în care „zeii sportului” coboară printre oameni, se lasă încurajați și aplaudați din tribune. Zei care au avut o șansă, adică fotbaliști care au avut măcar șansa la un balon, în primul rând.
Homo ludens în Africa de Sud
Departe de Paris, de „inima Europei”, pe un alt continent, sute de copii visează și joacă fotbal. Își închipuie că pasiunea îi va scăpa de sărăcie, că lumea va fi într-o zi la picioarele lor, Că Ronaldo, Zidane sau Messi le vor deveni antrenori. În 2010, Campionatul Mondial de Fotbal, cea mai importantă competiție internațională de fotbal între țări, a avut loc între 11 iunie și 11 iulie 2010 în Africa de Sud. Dar nu de copii bogătașilor din Cape Town vorbim, ci de cei din satele Africii în care nu doar o minge e un lux, ci chiar mâncarea sau apa.
O lume pură, în care „orice poate deveni orice”, așa cum scria odată Johan Huizinga în a sa carte ”Homo ludens” (”Omul care se joacă”).
Fotografa belgiană Jessica Hilltout a călătorit mai bine de șapte luni pe „continentul negru” pentru a ilustra dragostea copiilor africani pentru fotbal.
A fotografiat mingi din paie sau de cârpe, baloane improvizate pe care cei mici le foloseau pentru a „pune în scenă” meciuri așa cum văd ei la Euro, la singurul televizor din sat poate. O galerie foto despre copilării ciuntite și pasiuni „de oameni mari” în trupuri firave.
Campionatul Mondial de Fotbal 2010 a fost 19-a ediție a Campionatului Mondial de Fotbal FIFA, cea mai importantă competiție internațională de fotbal între țări, care a avut loc între 11 iunie și 11 iulie 2010 în Africa de Sud. Competiția a fost câștigată de Spania, campioana Europei și a doua clasată în ierarhia mondială FIFA. În finală, ibericii au învins Olanda cu 1-0 după prelungiri, prin golul marcat de Andrés Iniesta. A fost primul titlul mondial cucerit de Spania, în timp ce Olanda a pierdut pentru a treia oară o finală, după cele cedate în 1974 și 1978.