Antena Căutare

Luni, 06 august 2012, ora 08.30. "Curiosity" poposeste pe Marte!

Pe 6 august, pe Marte, va "ateriza" cea mai avansata masinarie construita vreodata: roverul "Curiosity", de 2,5 miliarde de dolari. In mod normal, ar trebui sa "munceasca" pe Planeta Rosie 10 ani!!!

Luni, 6 martie de dimineata, "Curiosity", masinaria care a costat 2,5 milarde de dolari, cea mai ingenioasa realizare a omenirii de pana acum, va ameriza pe Planeta Rosie. Daca totul va functiona ok, va ramane acolo minimum zece ani, dintre care primii doi in craterul Gale si va trimite, catre Terra, informatii extrem de interesante. Ce trebuie sa stim despre "Curiosity"?

CE ESTE?

Masinaria, roverul, este un dispozitiv de teren pregatit sa exploreze planeta Marte. Cantareste o tona, a costat 2,5 miliarde de dolari, functioneaza cu o "baterie" nucleara (plutoniu 238). Are trei metri lungime (cat un Mini Cooper) si doi metri inaltime. Sase roti si "alearga" 200 de metri intr-o ora.

VOIAJUL

Capsula care poarta vehiculul explorator a decolat pe 26 noiembrie 2011 si va trebui sa ajunga luni, pe Marte, dupa o calatorie de 248 milioane de kilometri. Centrul de Control din Pasadena a demarat, deja, procedurile de amartizare. Totul pare ok.

UNDE PARCHEAZA?

"Curiosity" va poposi intr-un loc botezat "Craterul Gale", cu peste 3,5 miliarde ani vechime. Specialistii au ales aceasta zona pentru ca este una cu multe straturi geologice, ce pot oferi detalii. Procedeul, care va dura sapte minute - NASA i-a spus "Sapte minute de teroare" -, este unul extrem de dificil, "Curiosity" fiind parasutat pe Marte....

VA CAUTA VIATA?

Nu, obiectivul principal nu este acesta. Dispune de zece instrumente stiintifice diferite, fiecare cu o echipa distincta. Camere multiple, spectometre laser si chiar si o statie meteo.

CAT TIMP VA RAMANE ACOLO?

In mod normal, misiunea ar trebui sa dureze doi ani, dar durata de viata a bateriei este de 10. Fratiorii mai mici, "Spirit" si "Opportunity", care au ajuns pe Marte in 2004, au muncit mult si bine acolo. "Spirit" avea garantie de trei luni si a functionat 2.300 de zile. "Opportunity" trimite, si astazi, date de pe Planeta Rosie.

PUTEM VEDEA AMARTIZAREA?

Da! "Curiosity" poarta cu ea o camera cu 10 fotograme pe secunda.

Descoperire arheologica pe traseul viitoarei autostrazi Sibiu - Nadlac!... VIDEO! Tot ce nu stiai despre istoria Bucurestilor - mistere lamurite de Corneliu Vadim Tudor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x