Molly Lixey, un cadru medical din Michigan, a făcut public un videoclip pe Facebook, în care a arătat ce se întâmplă atunic când faci cumpărături și crezi că purtând o pereche de mănuși vei fi protejată de coronavirus.
„Este în regulă dacă doriţi să purtaţi mănuşi. Aş vrea, însă, să vă amintesc despre un mic amănunt: contaminarea încrucişată”, îşi începe demonstraţia asistenta din Michigan, apoi îşi pune în mâini o pereche de mănuşi din latex şi îşi închipuie că e la cumpărături la un supermarket.
Noul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Numărul deceselor a ajuns la 451
Contaminarea încrucişată, așa cum este cunoscută potrivit Dicţionarului Cambridge, reprezintă procesul prin care o substanţă nocivă sau o murdărie se răspândeşte dintr-o zonă în alta, altfel spus transferul prin neatenţie, neintenţionat, a bacteriilor sau a altor agenţi contaminanţi de pe o suprafaţă, substanţă etc., pe alta, urmare a procedurilor de manipulare nesanitare.
Astfel, potrivit acesteia, nu este suficient să-ți dezinfectezi coșul de cumpărături, întrucât orice suprafață ori obiect atins poate să determine creșterea germenilor pe mâini.
Pentru a dovedi acest lucru, femeia a folosit o substanță verde și lipicioasă, pe care și-o imaginează a fi germeni. Astfel, atunci când atinge substanța ea își închipuie că pune mâna pe o rolă de hârtie igienică, pe care îl pune în coșul de cumărături.
„După cum vedeţi, acum, pe mănuşi s-au pus toţi aceşti germeni”, arată femeia în timp ce arată vârful degetelor acoperite cu lichidul verde care ilustrează germenii. „Sunt pe mănuşi, e în regulă?”, întreabă aceasta, iar șirul explicațiilor nu se oprește aici, întrucât femeia scoate un telefon realizat din carton, pe care-l folosește pentru ”a-i scrie un mesaj soțului”. Nu face decât să-l contamineze cu substanța verde, semn că răspândirea acestora se face foarte ușor, chiar și purtând mănuși.
Mănușile, inutile dacă nu vă spălați pe mâini
„Uite, asta se numeşte contaminare încrucişată”, explică asistenta. „Nu are rost să purtaţi mănuşi, dacă nu vă veţi spăla mâinile ori de câte ori atingeţi alte suprafeţe ori obiecte. Puteţi să luaţi orice măsuri de protecţie doriţi, pentru a vă simţi în siguranţă, dar nu uitaţi, totul este ştiinţă! Teama te poate face să o iei razna şi să acţionezi aiurea!”, mai atrage atenţia femeia.
Molly Lixey a subliniat că folosirea măştilor şi a mănuşilor pentru protecţie au efectul scontat în mediul clinic, steril, unde toate lucrurile sunt sterilizate şi dezinfectate. Ori un supermarket este departe de a fi mediul steril, pentru a putea fi în siguranţă cu mănuşi pe mâini.
Videoclipul asistentei Molly Lixey are în prezent peste 1,7 milioane de vizualizări pe Facebook, fiind distribuit de peste 75.000 de ori şi preluat de publicaţii importante din întreaga lume ca exemplu.