Temele discursului sunt inevitabil aceleasi. Vinovatii sunt fostii guvernanti, in special liberalii, care in perioada 2007 si 2008 „au folosit banii publici pentru pomenile electorale". Si, evident, din acelasi discurs trebuie sa reiasa ca actuala guvernare, desi se afla la putere de doi ani, nu are nicio vina pentru situatia in care se afla Romania in prezent.
In schimb, Emil Boc insista asupra masurilor aplicate de guvernul pe care il conduce: reducerea numarului de agentii guvernamentale, eliminarea pensiilor de lux, programul „Prima casa", dar si adoptarea Codurilor Penale.
Dar cea mai importanta masura anticriza, invocata de fiecare data de seful Executivului, este mentinerea cotei unice de impozitare.
Daca pana in urma cu cateva luni cota unica venea „la pachet" cu referirea la pastrarea nemodificata a TVA, ieri, TVA majorata nu a mai fost amintita. In luna iunie 2010, cu ocazia motiunii de cenzura, Emil Boc declara: „Am ales solutia sa nu majoram taxele in Romania, pentru ca majorarea taxelor nu ar fi insemnat decat, pe de o parte, ca oamenii sa piarda puterea de cumparare cu banii pe care-i mai primeau in buzunar din cauza cresterii inflatiei, iar, pe de alta parte, sa omoram sansa mediului privat, mediului economic, de a aduce crestere economica in Romania".
Intre timp, TVA a fost majorata la 24%, iar salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%. „Am fost obligati sa luam masurile de austeritate. Oricine ar fi fost in locul nostru la guvernare ar fi luat exact aceleasi masuri de austeritate", a insistat Emil Boc. „Le sunt recunoscator romanilor pentru rabdare si sacrificii (...), iar binele nu este departe", a conchis premierul Romaniei.
Rata somajului - interpretata in functie de context
Cand se refera la masuri de relansare economica, seful Executivului prezinta cifre in contradictie cu documentele adoptate de guvern. De exemplu, ieri, Emil Boc declara ca „masurile luate de guvern au inceput sa produca efecte, au salvat si vor salva locuri de munca".
Drept argument este prezentat faptul ca la sfarsitul lunii septembrie 2010 s-au inregistrat cu 95.000 de someri mai putini decat in luna martie 2010. In strategia fiscal-bugetara 2011-2013, pe baza careia va fi elaborat si bugetul de stat pe 2011, Cabinetul Boc precizeaza ca in 2010 rata anuala a somajului inregistrat va fi de 8,5%, in crestere fata de anii trecuti.
In 2009 media a fost de 7,8%, iar in 2008 de 4,4%. Ca numar de persoane, estimarile sunt de 760.000 someri in acest an, fata de 709.400 in 2009.
Programul de guvernare al PDL, din 2008, cuprindea cinci fraze-cheie:
* Insanatosirea institutionala a statului
* Predictibilitatea deciziilor publice cu impact asupra mediului de afaceri
* Sustenabilitatea actiunilor guvernamentale prin luarea in calcul a efectelor economice si sociale pe termen lung
* Consultarea periodica cu partenerii sociali
* Accelerarea recuperarii decalajelor Romaniei fata de media europeana
Tot articolul, in Financiarul
VIDEO! Un batran s-a mutat in cavou, alaturi de sotia decedata... Top 10 cele mai absurde interdictii din lume...