Antena Căutare

O femeie a „vorbit” cu mama ei decedată prin intermediul inteligenței artificiale și a dezvăluit ce i-a spus. Ce a înspăimântat-o

După ce, timp de patru ani, s-a luptat să facă față durerii că și-a pierdut mama, actrița Sirine Malas a apelat o metodă inedită prin care să ia legăutura cu acesta. Un detaliu, însă, a înspăimântat-o pe femeie.

colaj foto femeie plangand in timp ce tine un telefon in mana
O femeie a „vorbit” cu mama ei decedată prin intermediul inteligenței artificiale și a dezvăluit ce i-a spus. Ce a înspăimântat-o | Shutterstock

Doliul este o perioadă foarte greu de dus și fiecare reușește să îi facă față în felul său. În timp ce unii se refugiază în credință, alții apelează la metode mai puțin obișnuite precum, comunicarea cu cei decedați prin intermediul unor mediumi. Odată cu tehnologia, însă, au apărut și mai multe metode de a „vorbi” cu cei din lumea de dincolo.

Astfel, după moartea mamei ei, Sirine Malas căuta cu disperare un mod de a face față durerii și a descoperit posibilitatea de a intra în legătură cu ea prin intermediul inteligenței artificiale.

„Când ești vulnerabil, accepți orice”, a declarat actrița care s-a stabilit în Germania după ce a fugit din Siria în 2015, potrivit Sky News. Mama ei, însă, a rămas în țara natală.

În Berlin, Sirine a adus pe lume pe fiica ei, pe nume Ischtar și își dorea mai mult ca orice să le facă cunoștință. Cu toate acestea, înainte de a avea ocazia, s-a întâmplat tragedia.

Citește și: A aflat că este înșelată după ce a folosit o aplicație bazată pe inteligență artificială. Cât de simplu a fost să afle adevărul

Mama ei, Najah, a murit pe neașteptate din cauza unei insuficiențe renale în 2018, la vârsta de 82 de ani. „Ea a fost o forță călăuzitoare în viața mea”, spune actrița despre mama ei. „Ea m-a învățat cum să mă iubesc. Totul a fost crunt pentru că s-a întâmplat pe neașteptate. Îmi doream foarte mult ca ea să-mi cunoască fiica și am vrut să am acea ultimă reuniune”.

Ce răspuns a primit tânăra de la inteligența artificală, în „conversația” cu mama ei. Un detaliu a înspăimântat-o

Actrița stabilită în Berlin a mărturisit că durerea a fost de nesuportat și s-a legat de orice pârghie cu dorința de a avea o ultimă „conversație” cu mama ei, trecută în lumea celor veșnice. Astfel, după patru ani în care nu a reușit să treacă peste tragedie, ea a apelat la Project December, un instrument AI care susține că „simulează” persoanele decedate.

Utilizatorii completează un scurt formular online cu informații despre persoana pe care au pierdut-o, inclusiv vârsta, relația pe care o aveau cu utilizatorul și un citat de la persoana respectivă.

Răspunsurile sunt apoi introduse într-un chatbot AI alimentat de GPT2 OpenAI, o versiune timpurie a modelului spatele actualului ChatGPT. Aceasta generează un profil bazat pe amintirile utilizatorului despre persoana decedată.

Prin intermediul unui număr mare de cărți, articole sau alte texte disponibile online, aceste modele pot genera răspunsuri la întrebări într-o manieră asemănătoare unui instrument de predicție de text.

Deși răspunsurile nu se bazează pe acuratețea factuală, contra unei sume de 10 dolari, internauții pot discuta cu chatbot-ul timp de o oră.

Cu toate acestea, pentru Sirine, rezultatele utilizării chatbot-ului au fost „înspăimântă”. „Au fost momente în care am simțit că sunt foarte reale”, spune ea. „Au fost și momente în care am crezut că oricine ar fi putut să răspundă în acest fel”.

Citește și: „Am o aventură cu un robot care îndeplinește toate dorințele”. Povestea femeii care și-a înlocuit soțul cu inteligența artificială

Imitând-o pe mama ei, chatbot-ul i s-a adresat Sirine cu numele ei de alint, Sasu - pe care ea l-a inclus în formularul online, a întrebat-o dacă mănâncă bine și i-au spus că o privește.

Project December are peste 3.000 de utilizatori, iar cei mai mulți l-au folosit pentru a avea o ultimă „conversație” cu o persoană dragă decedată. De asemenea, Jason Rohrer, fondatorul serviciului, a fonfimat că utilizatorii sunt, de obicei persoane, care s-au confruntat cu pierderea bruscă a unei persoane apropiate.

Cu toate că inteligența artificială i-a oferit lui Sirine o parte din ceea ce avea nevoie pentru a trece peste pierderea mamei sale, ea îi avertizează pe oameni să fie atenți cum îl folosesc pentru că poate da dependență.

„Este foarte util și foarte revoluționar. Eu am fost foarte atentă să nu mă las prinsă de el. Pot să văd cum oamenii ar putea deveni dependenți de folosirea lui, ar putea fi deziluzionați, dorind să creadă că este real până în punctul în care devine dăunător”, spune Sirine.

Creatura bizară găsită de un pescar. Ce este descoperirea din adâncuri care i-a uimit pe privitori... Care e ora potrivită să iei prânzul. Un nou studiu scoate la iveală beneficiile mâncatului organizat pe ore...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x