Deşi le "fentăm" adesea, trecerile de pietoni sunt o invenţie care a salvat milioane de vieţi de-a lungul anilor. Fără ele, traficul ar fi un haos general, iar pietonii ar "dansa" printre maşini.
Trecerile de pietoni există de mai bine de 2000 de ani, iar primele dovezi cu ele datează de pe vremea Imperiului Roman, în oraşul Pompeii. Atunci, erau formate din blocuri de piatră ieşite din relief, astfel încât oamenii să poată păşi peste spaţiile destinate canalizării.
Prima încercare de a ordona traficul şi de a oferi pietonilor o cale sigură pentru a traversa strada a fost pusă la cale în Londra, în 1868. Inginerul John Peak Knight a venit cu ideea îndrăzneaţă (pentru acea vreme) şi a fost pusă imediat în aplicare. Cum arăta? Ei bine, era ca un picior de semafor, ridicat şi coborât manual de un poliţist. Braţele aparatului erau aprinse cu ajutorul unor becuri cu gaz, tocmai pentru a creşte vizibilitatea semnului pe timpul nopţii.
Afiş cu explicaţia pentru prima trecere de pietoni din lume
După nici un an de la lansare, “găselniţa” a fost sortită eşecului, după ce gazul folosit a explodat în mâna unui ofiţer de poliţie. De atunci, nimeni n-a mai avut curajul să vină cu o alternativă, timp de aproape 50 de ani.
La începutul secolului al XX-lea, traficul devenea intens, iar o simplă traversare a străzii era o adevărată aventură. În mod oficial, primele treceri de pietoni au fost inaugurate pe 12 iunie 1934. Nu erau formate din linii orizontale albe, aşa cum le ştim noi, ci din unele punctate.
De atunci, uşor, uşor, "zebrele" s-au extins la nivel global, iar acum parcă nu ne putem imagina viaţa fără ele. Astăzi, se împlinesc exact 80 de ani de când oamenii au păşit, pentru prima dată, pe trecerea de pietoni modernă. Interesantă poveste, nu-i aşa?