O echipa de cercetători reînvie limbile pierdute ale lumii. Sunt mii de pagini cu texte șterse peste care s-a rescris.
Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Alexandria, Egipt, găzduiește o bibliotecă antică, cu mii de manuscrise și cărți. Unele dintre ele ascund adevărate comori. Probabil cele mai interesante descoperiri sunt manuscrisele scrise în limbi obscure, care au fost uitate cu multe secole în urmă. Spre exemplu, două dintre textele șterse au fost inscripționate în albaneza caucaziană, o limbă vorbită de creștini în Azerbaidjan. Această limbă străveche mai există astăzi în câteva inscripții în piatră.
Alte texte au fost scrise într-un dialect defunct, un amestec de limbă siriacă și greacă. Acest dialect nu s-a mai folosit din secolul al XIII-lea, însă a mai fost descoperit de cărturari în secolul al XVIII-lea.
Manuscrisele cu mai multe pagini scrise sunt cunoscute sub numele de palimpseste, iar biblioteca deține aproximativ 130 de astfel de documente străvechi. Echipa care le cercetează și-a luat numele: Sinai Palimpsests Project. Pentru a descoperi textele vechi, cercetătorii au luminat de mii de ori fiecare pagină cu nuanțe diferit de culoare, după care au trecut informațiile printr-un algoritm capabil să distingă textele originale de cele rescrise.
Află toate detaliile despre limbi pe care omenirea le credea pierdute!
Cea mai tare conversaţie! Atunci când dragostea se termină într-o grădină, în spatele casei. Vei râde în hohote!... Zicala „Viii cu viii și morții cu morții” nu se aplică în cazul acestor săteni: își dezgroapă morții când li se face dor...