Antena Căutare

Peste 80% din cantitatea de peste din lume este contaminata cu mercur: Speciile mai putin periculoase

Cercetatorii americani ne avertizeaza ca peste 80% din cantitatea de peste din lume este contaminata cu mercur. O parte ajunge si in Romania, congelat sau la conserva. Specialistii nostri ne atrag si ei atentia: mare grija de unde provine pestele cumparat! In urma cu cativa ani, Cristi si Mihaela Borcea au platit zeci de mii de euro pentru a se trata, dupa ce s-au intoxicat cu mercur.

Americanii au pescuit in apele a noua tari-esantion pentru a stabili gradul de toxicitate a pestilor. Au analizat, printre alte specii, codul albanez, tonul japonez, dar si crapul rusesc. Rezultatele sunt mai mult decat ingrijioratoare.

“Cu cat e pestele mai mare, cu atat e concentratia de mercur mai mare. Tonul cu inotatoare albastra de Pacific este o varietate cu concentratie mare de mercur”, spune coordonatorul campaniei Zero Mercury, Elena Lymberidi.

Speciile mari de rapitori, tonul, rechinul sau pestele spada sunt cele mai periculoase. Pe rafturile din Romania, tonul este nelipsit.

Cum ajungem sa mancam otrava pe paine, explica si profesorul Gheorghe Mencinicopschi: “Toti poluantii astia, metale grele, pesticide, dioxine sunt spalate de ape, rauri, ajung in mari, in oceane si uite asa intra in lantul trofic si se intorc in farfuria noastra”.

Atunci cand mercurul este inghitit, acesta ajunge in stomac si afecteaza rinichii, ficatul, pancreasul si inima. Rezultatele studiului nu inseamna insa ca nu mai trebuie sa ne atingem de peste. Exista variante.

Mesajul catre consumatori este sa aleaga sa consume pesti in care nivelul de mercur este mai scazut: eglefin, cod, macrou, hering.

In 2010, Cristi Borcea zbura pentru Miami pentru a se trata de intoxicare cu mercur. A platit 30.000 de euro. Un an mai tarziu, s-a intors la clinica americana pentru alte transfuzii de sange.

Observator Special: Mihai Eminescu, un necunoscut pentru scolari... Observator Special: Mancati omleta, ca sa deveniti sefi!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x