Cu 50 de ani în urmă, un inel vechi de peste două milenii a fost descoperit aproape de Betleem. Pentru că tehnica de atunci nu a permis analizarea exactă a bijuteriei, abia în urmă cu câteva zile specialiștii au putut trage concluzia: obiectul i-a aparținut lui Pilat din Pont (cunoscut și ca Ponțiu Pilat), guvernatroul roman al Iudeei, cel care l-a condamnat pe Iisus Hristos la moarte prin răstignire!
Cu aproape 50 de ani în urmă, în cadrul unor săpături arheologice efectuate în Cisiordania, a fost descoperit un inel vechi. Profesorul Gideon Forester, de la Universitatea Israeliană din Ierusalim, a condus proiectul, în 1969, pe teritoriul unei fortărețe antice, ridicate pe vremea lui Irod cel Mare, rege al Iudeei (37 - î.Hr.) Cercetările ulterioare au arătat că acesta are o vechime de peste 2.000 de ani, însă tehnica de atunci nu a permis stabilirea cu exactitate a celui care l-a deținut. Așa că obiectul a intrat în depozitul de antichități al guvernului israelian, unde s-a odihnit aproape cinci decenii.
Inelul ce pare că i-a aparținut lui Pilat din Pont
De curând, cercetările au pornit, din nou, la drum, inscripția bijuteriei din bronz putând fi descifrată: se pare că obiectul i-a aprținut guvernatorului roman al Iudeei, Pilat din Pont, cel care l-a contamnat pe Iisus Hristos la moarte, prin răstignire pe cruce. Inscripția de pe inel este reprezentarea unui vas de vin ce apare înconjurat de câteva cuvinte, indescifrabile până în prezent. Bijuteria a fost curățată, fotografiată cu o cameră specială, specialiștii ajungând la concluzia că este vorba despre un inel pentru sigilii, reprezentând cavaleria, armă din care Pilat din Pont făcea parte.
Locul în care inelul a fost descoperit
Danny Schwartz, profesor la Facultatea de Arte și Științe ”Columbia”, a precizat că numele ”Pilat” era foarte rar în acele vremuri: ”Nu știu de vreun alt Pilat în acea perioadă, în acele locuri, iar inelul demonstrează faptul că avem de-a face cu o persoană bogată, cu o funcție importantă”.
Pilat din Pont (cunoscut și ca Ponțiu Pilat), originar din Pontul Asiei Mici, a fost al cincilea prefect (guvernator roman) al Iudeei, între anii 26-36, în vreme ce la Roma era împărat Tiberius (14-37), fiul adoptiv al lui Octavian. Deși nu i-a găsit nici o vină lui Iisus Histos, la strigătele mulțimii - „Răstignește-L, răstignește-L!” - ca să arate nevinovăția sa, „Pilat s-a spălat pe mâini înaintea mulțimii zicînd: „Nevinovat sunt de sângele dreptului acestuia. Voi veți vedea.” Iar tot poporul a răspuns și a zis: „Sângele Lui asupra noastră și asupra copiilor noștri.” Pilat este cel care-l eliberează pe Baraba, tâlharul, și-l osândește pe Iisus să fie răstignit.
Pilat din Pont și-a pierdut postul în anul 36, decedând în 38, la 49 de ani.
La asta sigur nu te așteptai! A apărut “bona” pentru rețelele de socializare, ca tu să scapi de griji în vacanță... Au vrut un nume special pentru copilul lor, dar au ajuns în fața justiției. Autoritățile din Franța au interzis ca nou-n...