Probabil cel mai mare iluzionist din toate timpurile, Harry Houdini a executat de-a lungul vremii numeroase scene de magie ce au lăsat publicul efectiv cu gura căscată. Astăzi, cînd se împlinesc 88 de ani de la moartea sa, să ne amintim de omul care desfăcea cele mai încăpățânate lacăte
Magicianul american Harry Houdini şi-a descoperit vocaţia la 17 ani, după ce a studiat memoriile marelui iluzionist francez Jean Eugene Robert-Houdin. Momentul a condus la intrarea lui în sclipitoarea lume a magiei.
Artistul a fost întâi „Regele cărţilor”, specializându-se în trucuri cu cărţi de joc, însă faima şi-a câştigat-o datorită numerelor bizare şi din ce în ce mai incitante. Houdini a petrecut ani întregi învățând cum funcționează mecanismele lacătelor și cătușelor, până a ajuns unul dintre cei mai mari experți din lume în domeniu. Maestru în deschiderea dispozitivelor de securitate de orice tip, avea talentul de a-și prezenta numerele de iluzionism într-o manieră unică. În 1895, căutând ceva diferit față de ceilalți artiști, el s-a gândit să provoace polițiștii unei secții, susținând că poate scăpa de cătușe și din celulă. Evident, numărul i-a reuşit.
Unul dintre numerele cu care a rămas în legendă este cel în care, pe hipodromul din Londra, a reușit să facă să "dispară" un elefant împreună cu dresorul său.
În alte show-uri ale lui, Houdini a sărit de pe poduri în râuri îngheţate în timp ce era legat în lanțuri, şi-a înfipt ace în față, fără a-i curge sânge, pe care apoi le-au mâncat. Prestaţiile sale din spectacole îl arătau ca un om indestructibil, pentru că nici cătușele, frânghiile, cămașa de forță sau înghisoarea nu l-au oprit. Showman-ul nu s-a dat în lături nici de la trucuri de iluzionism prin care înșela moartea. Toate acestea i-au adus magicianul grămezi de bani şi o uriaşă notorietate.
Cortina vieţii lui a fost trasă chiar pe scenă
Maestrul iluzionist a murit la vârsta de 52 de ani, într-o zi magică, de Halloween. Pe 22 octombrie 1926, în timpul unui spectacol la Princess Theater din Montreal, un student de colegiu, J. Gordon Whitehead, a cerut permisiunea de a testa duritatea mușchilor abdominali ai maestrului și l-a lovit.
Acesta era un moment obișnuit al spectacolului, așa că magicianul a ignorat durerile abdominale care l-au cuprins pentru că nu avusese timp să contracte mușchii înainte de lovitură, continuând reprezentația.
Ajuns la Detroit a doua zi, a fost diagnosticat cu apendicită acută, dar a insistat să continue spectacolele. Ultima apariție pe scenă a lui Houdini a fost la teatrul Garrick din Detroit, Michigan la data de 24 octombrie. Următoarea zi, a fost dus de urgență la Spitalul Grace din cauza temperaturii ridicate, unde i-a fost extirpat apendicele cangrenat, însă peritonita deja se instalase.