- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, scufundarea ”Titanicului” ducea în adâncuri 1.512 vieți. Plus 12 cai putere, ascunși sub capota unui autoturism ”Renault”, singurul vehicul aflat la bordul luxosului pachebot. Conform datelor, mașina aparținea americanului William Carter, cel care avea să supraviețuiască tragediei, împreună cu familia sa. În 1997, regizorul James Cameron s-a folosit de acest amănunt pentru a născoci faimoasa scenă de dragoste dintre Jack și Rose. Datorită faptului că se afla ”parcată” într-un dispozitiv special, se crede că bijuteria s-ar afla și acum, intactă, în interiorul celui mai faimos vapor din toate timpurile!
Scena e faimoasă, nu se poate să nu o cunoașteți: Jack (Leonardo DiCaprio) și Rose (Kate Winslet) se iubesc, chiar la bordul ”Titanicului”, în interiorul unei mașini, în celebra peliculă a lui James Cameron din 1997, răsplătită cu 11 premii Oscar. Puțini știu, însă, că autoturismul a existat, în realitate, la bordul vaporului ce părea să nu se scufunde niciodată.
William Carter avea 36 de ani în 1912. Cetățean american înstărit, cu afaceri în Pennsylvania, făcuse o excursie de o lună, dimpreună cu soția, Lucile și cei doi copii (Lucile și William) în Europa. Deciseseră să se întoarcă în SUA pe ”Titanic”, dar, pentru că iubeau, cu toții, mașinile, hotărâseră să cumpere una de pe ”Bătrânul Continent”. Puseseră ochii pe un RENAULT Type CB Coupe de Ville, în traducere liberă un turism de oraș. Francezii se mișcaseră extrem de repede și, în mai puțin de o lună de zile, cât familia Carter mai dăduse o tură prin Hexagon, o livraseră în Anglia, chiar la Southampton.
Era majestuoasă. Roți cu spițe, un motor de 2,6. cu 12 CP franțuzești (conform specialiștilor, în zilele nostre, aceasta ar însemna cam 40-50 CP), patru cilindri și patru trepte de viteză, transmisie manuală. Vopsea ”lăcuită”, tapiserie din piele. În momentul ciocnirii ”Titanicului” de aisberg, mașina se afla cantonată într-un dispozitiv special, în partea din față a vasului. Raportul de bord arată că încărcarea fusese făcută în portul Southampton, destinația finală fiind New York. E greu de crezut că la acea vreme existau multe turisme Renault în SUA, așadar ne-am putea gândi că vorbim despre primul vechicul francez de pe teritoriul yankeu!
Întreaga familie Carter avea să scape, ajungând la bordul navei salvatoare, ”Carpathia”. Alte 1.512 suflete nu găseau acest ”noroc”. Wiliian trăia până în 1940, când se stingea la 64 de ani. Premoniție sau nu, interesant este faptul că îți asigurase mașina. Avea să primească de la compania ”Lloyd's”, drept despăgubire, suma de 5.000 $, una urișă pentru acele timpuri.
În 2003, o ”soră geamănă” a mașinii, păstrată în condiții perfecte, avea să fie vândută, la o licitație, contra sumei de 269.500 $. Cu șase ani înainte, regizorul James Cameron - având schițele mașinii din 1912 - se gândise la scena de dragoste dintre Jack și Rose. Chiar dacă în film turismul este din 1914 (unul autentic, conservat perfect), culoarea și miciile detalii au fost ”împrumutate” de la Renault-ul familiei Carter.
La 104 ani de la tragedie există voci care spun că mașina se află pe fundul Oceanului Atlantic într-o perfectă stare...
Au crezut că au descoperit monstrul din Loch Ness, dar au avut surpriza vieții lor. Ce se ascundea pe fundul lacului i-a... Vor plânge cu lacrimi amare, vești proaste anul are! Zodiile acestea vor avea parte de ghinion în dragoste!...