Antena Căutare

Povestea celebrei Mata Hari, dansatoarea care a făcut istorie devenind spioană

Mata Hari, femeia care deținea arta seducției a fost spion în cel de-al doilea Război Mondial. Află mai multe despre dansatoarea senzuală care a intrat în istorie.

Mata Hari, femeia care deținea arta seducției a fost spion în cel de-al doilea Război Mondial. Află mai multe despre dansatoarea senzuală care a intrat în istorie.

La data de 25 iulie 1917, Mata Hari a fost găsită vinovată de spionaj în favoarea Germaniei în timpul Primului Război Mondial, era condamnată la moarte. Ea a fost executată la 17 octombrie 1917, în Franța, lângă șanțurile castelului Vincennes.

Mata Hari este una dintre cele mai faimoase spioane din lume despre care se spune că și-a folosit frumusețea copleșitoare pentru a obține secrete de la bărbați. Numele său real este Margaretha Geertruida Zelle. Ea s-a născut la 7 august 1876 în orașul olandez Leerwaden.

Sinonim cu spionajul, exotismul și frivolitatea, numele Mata Hari făcea istorie la început de secol XX. Cazul misterioasei femei care scandaliza Europa la acea vreme, prin ușurința cu care își oferea serviciile intime oricui ar fi fost gata să îi întrețină modul extravagant de viață, avea să rămână în istorie drept unul dintre cele mai controversate momente ale mileniului trecut.

Mata Hari și viața ei tumultoasă

Povestea celebrei Mata Hari, dansatoarea care a făcut istorie devenind spioană

Scandalurile controversate au însoțit-o pe Mata Hari încă din primii ani de viață. La 14 ani s-a înscris la școala unei mănăstiri pentru a deprinde bunele maniere și arta gospodăriei, așa cum o cereau obiceiurile vremii.

Tânăra olandeză avea să fie exmatriculată doi ani mai târziu pentru seducerea directorului instituției. Peste alți doi ani, Geertrude avea să își încheie adolescența cu o căsătorie scandaloasă, măritându-se cu Campbell MacLeod, un vârstnic ofițer scoțian din armata olandeză, pasionat, mai degrabă, de aventuri amoroase și alcool, decât de întemeierea unei familii.

Cei doi s-au mutat în Java și atunci ea a auzit pentru prima oară numele Mata Hari („ochiul zilei”) pe care l-a preluat. În următorii șapte ani, ea a continuat să ducă viața unei soții din clasa colonială superioară. Era totuși conștientă de propria ei frumusețe și de faptul că putea avea orice bărbat și-ar fi dorit.

A început o serie de relații extraconjugale, pe care soțul ei i le-a tolerat. Abia după ce s-au întors în Olanda, cuplul a decis să divorțeze. În anul 1902, Margaretha s-a pomenit fără nici un mijloc de subzistență, motiv pentru care a decis să practice dansul, ceea ce-și dorise dintotdeauna. La Paris exista un public amator de stilul de dansuri provocatoare la care visa ea, astfel că, în anul 1905, ea a decis să se mute în capitala franceză, unde a adoptat numele de Mata Hari.

Povestea celebrei Mata Hari, dansatoarea care a făcut istorie devenind spioană

Fără un soț care să o țină în frâu, Margaretha a avut o mulțime de amanți, majoritatea ofițeri. După izbucnirea Primului Război Mondial, acest stil de viațăavea să o ruineze. Mata Hari a rămas inițial la Paris, dar în anul 1916 a decis să se întoarcă în Olanda (țară neutră).

La Haga, a început să practice spionajul fără prea mult efort. A reușit să cucerească un diplomat german, care i-a cerut detalii despre dispunerea armatei franceze în două locuri:la Somme, unde germanii se așteptau la o ofensivă anglo-franceză, și la Verdun, care fusese puternic fortificat.

Francezii au susținut ulterior că Mata Hari obținuse informații secrete despre armata Franței, prin intermediul ofițerilor francezi, pe care îi cucerise cu șarmul său, ceea ce pare puțin probabil. Cert este că a fost denunțată autorităților franceze în anul 1917, când se întorsese la Paris pentru a-i transmite unui ofițer german informații despre dispunerea francezilor. A fost arestată, judecată, condamnată la moarte și executată prin împușcare pe 15 octombrie 1917.

Citește și :

ORORILE ascunse care au făcut-o pe o femeie olandeză să se reinventeze… în faimoasa Mata Hari. După ce a fost executată, în ciuda celebrității ei, a ajuns să fie disecată!! Tragic este și destinul capului ei, retezat

Inventatoarea striptease-ului a fost o dansatoare exotică, cea care i-a învățat pe europeni cum stă treaba cu erotismul! Mata Hari, de la prostituată la spioană! „Era ca un animal sălbatic...”

Sursă foto: hepta.ro

O vilă uluitor de luxoasă a fost pusă la vânzare cu 2.400.000 de euro, dar nimeni nu și-ar dori să trăiască în ea! Motiv... Franky Zapata, ”omul zburător”, a căzut în apele Canalului Mânecii, dar a fost salvat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x