Antena Căutare

CUTREMURĂTOR! Povestea lui Dasrath Manjhi, omul care a tăiat un munte cu o daltă și un baros în numele dragostei!

„Când iubita sa soție s-a stins, totul a devenit o luptă între el și munte. Manjhi a luat totul personal pentru că avea impresia că namila de piatră o ucisese pe Phalguni”

„Când iubita sa soție s-a stins, totul a devenit o luptă între el și munte. Manjhi a luat totul personal pentru că avea impresia că namila de piatră o ucisese pe Phalguni”.

De fapt, povestea începe altfel... Undeva într-o mină din India, unde un zilier, pe numele lui Dasrath Manjhi, a luat o decizie care avea să-i ofere un loc în istoria vieții.

Drumul lui Dasrath Manjhi

Tânăr fiind, Dasrath era nevoit să treacă un munte pentru a ajunge la locul în care muncea pentru a-și duce traiul amărât. Chin și frică. Acestea erau trăirile omului atunci când trebuia să vină sau să plece de acasă... După un timp, eroul nostru s-a îndrăgostit nebunește de o fată din satul său. Phalguni Devi, o comoară de domnișoară, îi cucerise inima definitiv, iar frumoasa lor poveste și-a continuat drumul firesc, finalizându-se cu o căsătorie.

Traiul celor doi în Gehlaur, sătucul uitat de lume, era îngreunat de acel munte, care le bloca accesul către orașul vecin. Nici copiii nu puteau ajunge la școlile din apropiere pentru că dihania de piatră îi împiedica să ajungă aproape de civilizație. Așa că, într-o zi ca oricare alta, Dasrath a luat o decizie care avea să schimbe viața atât familiei sale cât și comunității în care locuia.

Cu un ciocan și cu o daltă, omul s-a apucat să cioplească muntele la propriu. Vecinii săi îl considerau nebun, însă Dasrath avea un gând pe care trebuia să-l ducă la bun sfârșit. Un drum prin munte care să-i ajute pe semenii săi să nu mai piardă zile întregi pentru a ajunge în oraș. Nu conta că fiecare zi trebuia să se ia la trântă cu uriașul din fața sa. Potecuța pe care abia încăpea un om se transforma în fiecare zi într-un drum de acces în toată regula, iar oamenii din sat începuseră să-l privească cu alți ochi. Iubita sa soție îi aducea de-ale gurii și apă mereu. Într-una dintre zile însă, un vecin a venit într-un suflet la Dasrath spunându-i că nevasta lui s-a îmbolnăvit grav după ce suferise un accident în timp ce mergea spre el pentru a-i aduce apă: „Soţia mea, Faguni Devi, a suferit un accident şi s-a rănit grav atunci când traversa muntele să-mi aducă mie apă, acolo unde munceam. Atunci m-am decis să fac ceva pentru a face drumul abordabil pentru oricine, să nu mai existe nici un pericol”, a mărturisit mai târziu indianul. Soarta a fost cruntă, iar Phalguni s-a stins repede, lăsându-i un gol imens în suflet eroului din Gehlaur.

Rămas singur, bărbatul s-a apucat mai abitir de cioplit muntele. Minut după minut, oră după oră, zi după zi, an după an. Era războiul său cu muntele: „Trebuia să termin ce am început. Acum aveam și un motiv să mă răzbun pe munte. Îmi furase tot ce-aveam mai drag pe lume”, spunea Dasrath. Iar lupta s-a întins pe parcursul a zeci de ani. Unii spun că peste 20 de ani au trecut de la prima zi în care eroul nostru a scos prima bucată de piatră și până când drumul a fost gata. "Părea o adevărată luptă între el şi piatră. Până la urmă, Manjhi al nostru a învins", a povestit un localnic din Gehlaur. Victoria „Omului Muntelui” a venit și cu un preț pe măsură. Dasrath s-a îmbolnăvit de cancer, iar la 77 de ani s-a stins, cu mulțumirea că a făcut fericită o întreagă comunitate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Acum, toţi locuitorii din provincia Gaya îşi aduc aminte de "Omul muntelui" şi nu ezită să-şi exprime respectul pentru cel care le-a făcut viaţa mai uşoară.

Dasrath Manjhi nu s-a bucurat niciodată de vreo apreciere a guvernului indian. După 22 de ani de muncă asiduă, ceea ce a realizat i-a asigurat imortalitatea.

"Nu mi-a fost frică niciodată de vreo pedeapsă a guvernului asupra mea, aşa cum nu m-a interesat vreun premiu sau vreo recunoaştere din partea autorităţilor. Ce am făcut eu, vede toată lumea. Când Dumnezeu este cu tine, nimeni şi nimic nu te poate opri", a mai spus Manjhi în timpul vieții.

* Basrath a reuşit să transforme o potecuţă, pe care de-abia putea trece o persoană, într-un drum lung de aproape 200 de metri şi lat de 10 metri, accesibil acum pentru biciclete sau motociclete.

Fenomen extrem de straniu! S-au aliniat planetele pentru prima oară într-un deceniu! Cum vor fi afectați oamenii... Spectaculos! Ce iese din mâna lui Răzvan, te lasă fără grai: Cel mai elegant, simplu și practic mod de a taia un pepene!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x