Antena Căutare

Pur şi simplu îţi taie răsuflarea! Care este fluviul cu cel mai mare debit hidrografic din lume

Situat în partea de N a Americii de Sud, străbătând întreg continentul sud-american, pe direcţia vest-est, fluviul Amazon (Rio Amazonas) este, potrivit Cărţii Recordurilor ediţia 2013, cursul de apă al Terrei cu cel mai mare debit de apă, respectiv 219.000 metri cubi/s.

Situat în partea de N a Americii de Sud, străbătând întreg continentul sud-american, pe direcţia vest-est, fluviul Amazon (Rio Amazonas) este, potrivit Cărţii Recordurilor ediţia 2013, cursul de apă al Terrei cu cel mai mare debit de apă, respectiv 219.000 metri cubi/s.

Fluviul izvorăşte la 160 km de Oceanul Pacific, în Anzii peruvieni, curge pe o distanţă de 6.400 km, fiind al doilea după Nil, traversând nordul Braziliei, şi se varsă în Oceanul Atlantic.

Pe teritoriul statului Peru, fluviul este numit Maranon, după principalul izvor al fluviului (celălalt este Ucayali), care îşi are originea în lacul glaciar Lauricocha, aflat la altitudinea de 4.000 m. Porţiunea braziliană a fluviului, de la graniţa Braziliei la gura râului Negro poartă numele Solimoes. Restul până la vărsarea în ocean poartă denumirea de Rio Amazonas.

Amazonul are peste 1 100 de afluenţi, dintre care 200 sunt mari, 15 dintre aceştia au o lungime mai mare de 1.500 km, iar doi afluenţi depăşesc 3.000 km, respectiv Madeira (3.379 km) şi Purus (3.200 km).

Amazonul, totodată, are cel mai mare bazin hidrografic, acoperind o suprafaţă de peste 7 milioane de kmp.

Prima expediţie europeană pe Amazon, în aval, a fost organizată în 1541, de către Francisco de Orellana. Se spune că acesta a dat numele fluviului, în urma unor confruntări ale membrilor expediţiei cu grupuri de femei războinice, pe care le-a comparat cu amazoanele legendelor greceşti, după cum arată volumul ''Enciclopedia Universală Britannica'''' (2010). Pedro Teixeira a realizat prima expediţie în amonte, între 1637-1639, dar fluviul a rămas puţin explorat până la jumătatea secolului XIX.

La vărsare, Amazonul formează un estuar cu o lăţime impresionantă de peste 300 km. În mijlocul acestei delte există cea mai mare insulă fluvio-marină, înconjurată de ape dulci, insula Marajo.

Bazinul Amazonului reprezintă cea mai mare suprafaţă de păduri tropicale din lume şi adăposteşte o diversitate extraordinară de specii de păsări, peşti şi animale sălbatice. Din totalul suprafeţelor acoperite de junglă de pe glob, pădurea amazoniană cuprinde jumătate.

Sursa: Agerpres

L-ai gustat de multe ori, dar nu ai ştiut că e mai scump decât aurul! Povestea celui mai valoros condiment din lume... FOTO: E dependentă de solar şi cheltuie lunar 150 de dolari pe şedinţele de bronzat! Cum arată acum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x