Antena Căutare

"S-a furat mireasa!" - obiceiul romanesc care i-a uimit pe americani

In fiecare sambata, miresele din Capitala si nu numai, sunt aduse la Arcul de Triumf, unde fac o hora mare, canta, danseaza si se fotografiaza. "Furatul miresei" este, poate, cel mai popular obicei din cadrul nuntilor autohtone. Nici o mireasa nu scapa, mai ales cand "recompensa" este pe masura. Aceasta traditie a starnit si interesul presei internationale, intamplarea facand ca o jurnalista de la Huffington Post sa ia parte la unul dintre aceste momente inedite.

''Este unul dintre cele mai colorate momente din cadrul nuntilor romanesti: furatul miresei. Iar traditia de a rapi mireasa de sub ochii nuntasilor si ai mirelui in toiul nuntii face petrecerea sa fie si mai incendiara, devenind un ritual comun in capitala Romaniei, orasul balcanic al distractiei", debuteaza articolul de pe Huffington Post.

In fiecare sambata, mai scrie jurnalista americana, miresele sunt tinute ostatice de cativa nuntasi, timp in care ele danseaza si isi fac fotografii in "pozitii provocatoare". Recompensa? Cateva sticle de whiskey sau, si mai bine, o declaratie romantica din partea mirelui "ingrijorat". Dupa cum bine stiti, "rapitorii" negociaza prin telefon si apoi in fata tuturor celor prezenti la nunta. "Este un scenariu regizat si inofensiv, dar care are menirea de a mentine amuzamentul petrecerii".

Cum a devenit Arcul de Triumf un simbol al "furatului miresei"? Cotidianul ne lamureste: "Un fotbalist a inchiriat Arcul de Triumf si acolo si-a cerut de sotie iubita. Nu a fost nici o rapire implicata, insa locul a ramas in memoria romanilor ca un simbol al nuntii si iubirii. Iar curand, monumentul a devenit un fel de Mecca al mireselor bucurestence". Huffngton Post face si un scurt istoric al monumentului, dar si al obiceiului, amintind si de "frustrarea" romanilor in legatura cu sistemul politic: "Petrecerea care continua in plina strada este o modalitate pentru romani, care sunt frustrati de masurile de austeritate, dar si de rivalitatile politice, sa se lase dusi de val".

In ceea ce priveste originea acestui obicei, lucrurile sunt neclare. Unii spun ca el ar proveni din cultura romani, unde, conform traditiei, mirele putea sa isi "rapeasca" aleasa inimii lui, apoi fiind nevoit sa negocieze cu parintii, pentru a o pastra doar pentru el. Obiceiul ar fi fost adoptat de mai multe tari europene, printre care Irlanda, Anglia, Cehia, Bulgaria si Romania, insa adaptat pentru a fi o modalitate de distractie mai mult simbolica.

Foto: Intact Images

Cum au ajuns Mugur Isarescu, Adrian Mititelu si Dumitru Dragomir pe un monument al eroilor neamului... Un trio controversat: Prima casatorie in trei - doua femei si un barbat - a fost oficializata in Brazilia!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x