Antena Căutare

SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS. Povestea primelor cuvinte incrucisate, ingropate de lava Vezuviului

Poti sa le citesti de la dreapta la stanga sau invers. Acelasi lucru. Le asezi una sub alta, la fel. E intaiul careu de cuvinte incrucisate din istoria omenirii. A fost acoperit de lava vulcanului Vezuviu, in tragedia de la Pompei si descoperit in 1925. Sub diverse forme, s-a gasit pe tot teritoriul Europei.

E 1925. Arheologii italieni care lucreaza la Pompei, orasul distrus si acoperit de lava vulcanului Vezuviu in 79 inainte de Hristos, descopera, pe o coloana unei foste sali de exercitii fizice, o inscriptie interesanta: "SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS". Se apuca sa o traduca, o analizeaza, isi dau seama ca au in fata una dintre cele mai interesante "constructii" descoperite pana atunci. Se poate citi de la dreapta la stanga, de la stanga la drepta, oricum, aceleasi litere, acelasi sens. E clar! Vorbim despre primul careu, despre primele cuvinte incrucisate.

"SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS". Sator e semanator, plantator. Arepo e un nume propriu. Tenet e verb, "tine". Opera insemna munca, efortul sau, iar Rotas e roata. Traducerea, aproximativa, ar fi "Semanatorul Arepo tine rotile cu efort" sau "Semanatorul Arepo conduce cu mainile proprii (lucreaza) plugul (rotile)". Poti incepe citirea de pe al doilea rand ori de pe al patrulea. Nimic nu se schimba!

Acest palindrom (grup de cuvinte sau cuvant care poate fi citit de la dreapta la stanga sau invers, fara a-si pierde sensul) a fost, apoi, gasit in mai multe locuri din Europa: pe peretele Domului din Siena, in Britania, la Cirecester, in Siria. Unii cercetatori afirma ca nu este vorba numai despre un simplu careu, ci si despre uan dintre cele mai vechi dovezi ale existentei crestinismului: TENET, in mijlocul patratului, formeaza o cruce, asa ca o alta traducere ar putea fi "Creatorul, autorul tuturor lucrurilor, are grija (isi tine opera) de aceasta!"

Horoscopul zilei, cu Andreea Joita: Vezi ce iti rezerva astrele pe 23 mai!... Numar inedit de magie si iluzionism, la Neatza cu Razvan si Dani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x