O moașă de la Auschwitz a ajutat la nașterea a 3.000 de copii în lagărul de concentare nazist și a făcut un gest important pentru cei cărora „le-au fost date zile”.
Când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial, Stanislawa și soțul ei s-au implicat în rezistența poloneză, luptând împotriva ocupației germane și sovietice. Însă, ea și familia ei au fost prinși în anul 1943 de Gestapo.
Soțul moașei care ar putea fi canonizată a fost ucis în Varșovia, în 1944, iar cei trei fii ai ei au fost trimiși în lagăre din Germania. Ea și fiica ei au luat drumul lagărului Auschwitz, unde moașa a petrecut doi ani în secțiunea de „non-evrei”.
A ajutat la nașterea a 3.000 de copii și a făcut un gest incredibil pentru cei cărora „li s-au dat zile”
Ulterior, Stanislawa și-a început activitatea ca moașă în lagăr. Femeia a ajutat la nașterea a 3.000 de copii. O jumătate dintre aceștia au fost uciși, iar alți 1.000 au murit din cauza condițiilor îngrozitoare din lagărul de concentrare.
Însă, după anul 1943, aproximativ 500 de bebeluși cu părul blond și ochii albaștri au fost trimiși să fie crescuți ca germane.
Cumva, moașa Stanislawa a reușit să tatueze copiii care urmau să fie adoptați de familii de germane, în speranța că într-o zi aceștia se vor putea reuni cu mamele lor.
În lagărul Auschwitz, moașa Stanislawa era numită „mamă” de către prizonieri.
După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, moașa Stanislawa și-a reluat activitatea ca moașă în orașul Łódź, Polonia, unde profesase înainte de război.
Moașa Stanislawa nu prea a vorbit public despre perioada pe care a petrecut-o la Auschwitz, dar a precizat că nu și-a considerat niciodată faptele ca fiind eroice ori ieșite din comun.
Moașa Stanislawa Leszczynska, care a murit pe 11 martie 1974, la vârsta de 77 de ani, ar putea fi canonizată de Biserica Catolică.
Cea mai importantă femeie spion din lume a fost româncă! Cum a reușit o gălățeancă să inspire seria „James Bond”... Ce pensie are Florin Piersic. Suma pe care o primește lunar marele actor...