Antena Căutare

Tradiții și superstiții de Sânziene! Ce se întâmplă cu persoanele care nu cinstesc această sărbătoare

Creștinii sărbătoresc, în fiecare an, pe 24 iunie, Sânzinele ori Drăgaica, care este celebrată în aceeași zi cu nașterea Sf. Ioan Botezătorul cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului. 

Creștinii sărbătoresc, în fiecare an, pe 24 iunie, Sânzienele ori Drăgaica, care este celebrată în aceeași zi cu nașterea Sf. Ioan Botezătorul cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului.

Conform tradiției, noaptea de 23 spre 24 iunie este magică, întrucât Sânzienele încep să danseze, iar ”soarele strălucește mai frumos”.

Sânziene - planta magică: ce afecțiuni tratează și unde găsești Floarea Sf. Ioan Botezătorul

Legendele descriu Sânzienele ca fiind niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Acestea se prind în horă și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite, iar despre această sărbătoare se spune că este una a iubirii, a fertilității, a soarelui și a dragostei.

Conform tradiției, în ziua de Sânziene, fetele tinere împletesc cununi pe care le aruncă pe casă, pentru a vedea ce le prezice viitorul. Dacă aceste cununi rămân pe casă, se spune că fetele se vor căsători în acel an. Pentru belșug și protecția gospodăriilor, fetele, îmbrăcate în costume populare, joacă dansul Drăgaicei.

În unele zone ale țării, se aprind focuri de tabără pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile, conform Mediafax. Spre dimineaţă, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununiţe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.

De asemenea, potrivit superstițiilor, persoanele care nu respectă și nu sărbătoresc această sărbătoare cum se cuvine, pot fi aspre pedepsite de Sânziene. Acestea se răzbună pe femei, pocindu-le gura.

Citește și: Sânziene 2019. Când pică și ce nu ai voie să faci de Drăgaică. Superstiții și ritualuri

În Moldova, Muntenia și Oltenia, această sărbătoare este cunoscută sub numele de Drăgaica și este legată de un ritual de origine agrară. Dansul Drăgaicei este un ritual în timpul căruia fetele se îmbracă în alb, iar una dintre ele este aleasă ca Drăgaică și arată ca o mireasă, purtând un văl pe față, prins cu flori de sânziene. Alaiul de fete pornește prin sat și pe ogoare. La răscruce de drumuri, tinerele se așează în cerc, unde cântă și dansează săltat, iar prin mișcările lor desenează o cruce. Se spune că Drăgaica ajută fructele să se coacă mai repede, ferindu-le de stricăciuni și putrezire.

Amazon ar putea folosi dronele nu doar pentru livrarea de colete ci şi pentru servicii de supraveghere video... Legătura dintre numerologie și alimentație! Ce să mănânci în funcție de data nașterii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x