Antena Căutare

Sânziene - planta magică: ce afecțiuni tratează și unde găsești Floarea Sf. Ioan Botezătorul

Sânzienele, drăgaica sau Floarea Sfântului Ioan Botezătorul - această plantă care înflorește în perioada solstițiului de vară este considerată a fi una magică, cu proprietăți tămăduitoare și mistice. Floarea de sânziene tratează peste 70 de afecțiuni, așadar este utilizată în medicină, cosmetică și chiar în arta culinară. Iată unde găsești flori de sânziene și cum beneficiezi de multiplele calități terapeutice

Sânziene - planta magică: ce afecțiuni tratează și unde găsești Floarea Sf. Ioan Botezătorul Galerie
sanziene floarea sf ioan botezatorul

Sânzienele, drăgaica sau Floarea Sfântului Ioan Botezătorul - această plantă care înflorește în perioada solstițiului de vară este considerată a fi una magică, cu proprietăți tămăduitoare și mistice. Floarea de sânziene tratează peste 70 de afecțiuni, așadar este utilizată în medicină, cosmetică și chiar în arta culinară. Iată unde găsești flori de sânziene și cum beneficiezi de multiplele calități terapeutice

Sânziana, drăgaica sau floarea sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai utilizate plante din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Este utilizată în tratarea a peste 70 de afecțiuni grave, dar și în cosmetică. De beneficiile ei te poți bucura utilizând-o atât intern, sub formă de pulbere, tinctură, macerat, ceai, cât și extern, sub formă de extract și unguent.

Mai mult decât atât, floarea de sânziene este utilizată și în domeniul culinar. Semințele prăjite și măcinate se folosesc pentru prepararea unei băuturi energizante calde, asemănătoare cafelei. Vârfurile înflorite se pun la macerat pentru obținerea unei băuturi răcoritoare, la fel ca florile de soc, sau pentru aromatizarea unor spirtoase.

Sânziene - planta magică: ce afecțiuni tratează și unde găsești Floarea Sf. Ioan Botezătorul

Sânziana sau drăgaica și-a căpătat renumele de planta Sfântului Ioan Botezătorul deoarece ea înflorește chiar în preajma zilei de naștere a sa, respectiv pe 24 iunie, zi de mare însemnătate pentru creștinătate. În calendarul creștin ortodox, ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are cruce roșie, ceea ce atestă importanța deosebită a acesteia. De altfel, forma acestei flori galbene, cu petale dispuse în formă de cruce sunt un alt motiv pentru care se crede că planta este binecuvântată de Dumnezeu.

Sânzienele - unde găsești plantele magice

Sânzienele galbene sau dragaicele (în latină Galium verum) sunt plante medicinale erbacee și perene. Au gust amar, dar misorul lor e dulce, asemenea fânului proaspat cosit sau al mierii de albine. Planta lui Sântioan este mare iubitoare de soare, de aceea o găești pe coastele însorite, în fâneţe, poieni, lanuri de grâu sau la margini de pădure. Florile îşi scutură polenul auriu la cea mai mică atingere. Se culeg doar vârfurile înflorite ale tulpinilor, pe toata perioada înfloririi, din iunie si până în septembrie.

Sânziene - planta magică: ce afecțiuni tratează și unde găsești Floarea Sf. Ioan Botezătorul

Sânzienele - plantă cu proprietăți mistice

Despre proprietățile mistice ale drăgaicei s-a scris mult. În ziua de 24 iunie, ziua de Sânziene sau ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se fac buchete și cununi, care se pun la ferestre, la poartă și chiar pe case, pentru ca oamenii să fie feriți de relele și să atragă norocul. Florile sunt culese încă de la ivirea zorilor, iar tinerele și le pun sub pernă pentru a-și afla ursitul sau pentru a deveni mai frumoase sau de a fi ferite de vrăji și deochi. Dincolo de misticism, floarea de sâziană sau drăgaica este folosită de sute de ani împotriva bolilor.

Sânziana sau drăgaica: substanță și proprietăți active

Substanța activă a plantei este furnizată de partea aeriană (Galii veri herba), care poate fi colectată în perioada de înflorire. Pentru a te folosi de substanța activă, floarea colectată trebuie uscată la umbră, în straturi subțiri, în loc bine aerisit. Din 3-4 kg plantă proaspătă se obține 1 kg substanță uscată.

Drăgaica are efect ușor sudorific, diuretic, reduce crampele. Datorită efectului său diuretic și sudorific, ceaiul este utilizat în medicina populară împotriva bolilor renale, biliare, cele ale ficatului, respectiv ale căilor respiratorii. La adulți o singură doză poate conține 2-3 lingurițe de substanță uscată mărunțită.

Sânziene - planta magică: ce afecțiuni tratează și unde găsești Floarea Sf. Ioan Botezătorul

Floarea de sânziene - afecțiuni pe care le tratează

Medicina populară recomanda florile de sânziene pentru tratarea unor afecțiuni des întâlnite. Folosite sub formă de ceai, acestea și-au dovedit eficiența în afecțiuni percum hernia, bolile tiroidine, epilepsia, boli de piele, răni și alte infecții de la nivelul pielii, boli venerice, cicatrice, plăci, erupții psoriazice sau pete de piele, afecțiuni ale rinichilor dar și altele.

Floarea de sânziene - rețete pentru uz intern și extern

Floarea de Sânziene - uz intern

1. Pulberea de Sânziene galbene

Florile lăsate la uscat se macină fin cu râșnița de cafea, apoi se cern. La adulți, doza recomandată este de o linguriță (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puțină apa. La copiii între doi și 12 ani doză se înjumătățește, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime sau chiar la un sfert.

2. Tinctura de Sânziene galbene

Se pun 20 de linguri de pulbere proaspăt măcinată într-un litru de alcool de 50 grade (o jumătate de litru de alcool alimentar îndoit cu apa) sau într-un litru de rachiu natural. Se lasă la macerat 12-14 zile, agitându-se zilnic vasul în care sunt puse. Se stoarce, se filtrează și se toarnă în sticlute mici, închise la culoare.

3. Maceratul de Sânziene galbene

4-6 linguri râse de pulbere de plantă se adaugă într-un litru de apa se pun 4-6 linguri râse de pulbere de plantă. Apoi, se lasă la macerat la temperatură camerei timp de 8 ore. Se filtrează și se consumă imediat sau în maximum 8-10 ore dacă este ținut la frigider și 2-4 ore dacă este ținut la temperatură camerei.

4. Ceai de sânziene

Pentru uz intern - se utilizează ca adjuvant în: hiper şi hipotiroidie, noduli tiroidieni, paralizia corzilor vocale, laringite, tumori de laringe, afecţiuni paratiroidiene, nevroze, isterie, afecţiuni ale aparatului urinar (cistite, pielonefrite), gută, hidropizie, reumatism, tulburări minore ale somnului, impotenţă. Pentru uz extern - se utilizează ca adjuvant în: plăgi, eczeme, psoriazis

Maceratul la rece - ceaiul de sânziene se prepară dintr-o lingură de flori de sanziene în 250 mililitri de apa, care se ține apoi 6-8 ore la temperatură camerei. Se strecoară și se bea pe stomacul gol. Ceaiul poate fi făcut și utilizat și după rețeta clasică - sub formă de infuzie, dintr-o lingură cu plantă la 250 mililitri de apa clocotită. Se lasă să infuzeze 15 minute, se strecoară și se bea pe stomacul gol.

Floarea de sânziene - uz extern

1. Extractul fluid de Sânziene galbene

Se pun 20 de linguri de pulbere de Sânziene într-un vas, apoi se adaugă alcool de 75 grade (trei părți alcool alimentar de 90 grade și o parte apă) atât cât să cuprindă pulberea și să rămână o peliculă de alcool de 1 cm deasupra. Se lasă la macerat vreme de 14 zile, apoi se stoarce și se filtrează. Tinctura se pune într-o farfurie întinsă, curată și se lasă vreme de 12-24 de ore la evaporat, până când volumul scade de trei ori. Se va obține o pastă închisă la culoare și parfumată, cu virtuți vindecătoare. Atenție însă, termenul de garanție al extractului este de doar șapte zile în condițiile depozitării la frigider.

2. Unguent de Sânziene galbene

Prepararea untului clarifiat: Într-un vas metalic se pune un pachet de unt, după care vasul se pune la foc potrivit. Se lasă pe foc până când untul devine lichid și începe să facă spumă. spume se scoate și se aruncă, până ce untul se va limpezi și se va vedea fundul vasului. Se dă de pe foc și se toarnă în alt vas, înainte de răcire. Apoi, se adaugă două linguri de extract fluid de Sânziene galbene și se amestecă energic până se omogenizează. Se depozitează apoi la rece.

Sânziene - rol culinar

Băutură care înlocuiește cafeaua. O băutură cu sânziene este o alternativă pentru înlocuirea cafelei. Aceasta se prepară dintr-o cană cu apă, 2 linguriţe de pulbere de sânziene, puţină scorţişoară şi o linguriţă de miere.

Sirop de sânziene

Acest sirop se prepară o infuzie concentrată din patru linguri de flori şi un litru de apă. Florile se infuzează 15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se pune din nou la fiert cu un kg de zahăr. Când siropul se îngroaşă, se adaugă zeama unei lămâi. După alte trei-patru clocote se stinge focul şi, când siropul s-a mai răcit, se toarnă în sticle.

Sânziene - rol în cosmetică

Infuzia de sânziene galbene este folosită şi în cosmetică sub formă de comprese. Acest remediu menţine elasticitatea pielii şi estompează ridurile fine. O infuzie pentru uz cosmetic se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate şi o cană cu apă clocotită cu care se umezeşte o compresă care se aplică pe faţă dimineaţa şi seara.

Citește și:

Sânziene 2019. Când pică și ce nu ai voie să faci de Drăgaică. Superstiții și ritualuri

sursa info: formula-as.ro, frunza-verde.ro, adevarul.ro

Cum să ai un apartament modern și luminos... Amenajarea casei. Ce tipuri de materiale sunt potrivite pentru acoperișul casei tale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x