- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
O echipă de arheologi israelieni a fost cea care a făcut descoperirea. Chiar și ei au fost uimiți când au dat peste oul de găină, vechi de aproape un mileniu.
"Am rămas șocați când l-am găsit", a declarat Alla Nagorsky, de la Autoritatea pentru Antichităţi din Israel, se arată în acest articol. "Se întâmplă să mai găsim fragmente de ouă, coji, dar un ou întreg nu am mai găsit până acum. Este extraordinar".
Un ou de găină, vechi de un mileniu, a fost descoperit intact. Experții au rămas uimiți. Care este explicația lor
Oul de aproape 1.000 de ani a fost găsit într-un sit arheologic situat în oraşul Yavne, într-o hazna ce datează din perioada islamică, potrivit Autorității pentru Antichităţi din Israel. Faptul că oul de găină a fost descoperit intact după atât de mult timp se datorează condiţiilor specifice din acel spaţiu, care au ajutat la conservarea lui, au explicat arheologii din Israel.
Citește și: Descoperire uimitoare. O creatură marină preistorică, numită "fosilă vie", ar trăi până la 100 de ani
"Totuși, în ziua de azi, nici ouăle din supermarketuri nu mai rezistă atât de mult", a declarat Alla Nagorsky, de la Autoritatea pentru Antichităţi din Israel. "Este într-adevăr uimitor când te gândești că acest ou are o vechime atât de mare".
Deși experții au avut mare grijă când au examinat oul, acesta s-a ales cu o crăpătură de mici dimensiuni în partea inferioară, iar majoritatea conţinutului din interior s-a scurs și a rămas doar o cantitate mică de gălbenuş, care a fost păstrată pentru viitoare analize ADN, se arată în acest articol din Times of Israel.
Totodată, în același loc unde au găsit oul de găină antic, arheologii au descoperit trei păpuşi confecţionate din oase, tipice perioadei islamice, folosite pe post de jucării, conform Times of Israel.
În cadrul săpăturilor pe scară largă realizate în acest sit arheologic, echipa a dezgropat o zonă de producţie extinsă şi diversă datând din perioada bizantină, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani.