Antena Căutare

134 de ministri si trei premieri au trecut pe la Palatul Victoria in 10 ani

Peste 130 de persoane au ocupat func­tia de ministru in Guvernul Romaniei in ultimii 10 ani. In portofolii importante, precum cel de la Finantele Publice sau cel de la Ministerul de Interne, au fost numite sase, chiar noua persoane in decurs de 10 ani. „Recordul” este detinut de portofoliul de la Ministerul Muncii, unde s-au succe­dat 12 sefi, fiecare cu o alta „viziune” si o alta echipa de consilieri. Cea mai mare instabilitate se constata in timpul actualei guvernari: sase ministri ai Muncii in doar doi ani si jumatate. Inclusiv premierul Emil Boc s-a ocupat de acest segment, timp de trei luni, din postura de interimar.

De la numirea lui Emil Boc in functia de prim-ministru si pana in prezent au primit titulatura de ministru 43 de persoane. Alte doua persoane sunt astep­tate sa preia portofoliile de la Sanatate, respectiv de la noul minister responsabil cu gestionarea fondurilor europene.

Cel mai scurt mandat a fost de cateva sapta­mani (Liviu Dragnea, la MAI), iar „vete­ranul" este Catalin Predoiu, la Minis­terul Justitiei, care si-a continuat practic man­datul primit in februarie 2008, in timpul guvernarii Tariceanu. Execu­tivul are 15 ministere, plus postul de vicepre­mier si cel de prim-ministru.

Comparativ, in perioada guvernarii Tariceanu (Alianta DA si ulterior doar PNL) au fost numiti, in patru ani, in total 45 de persoane la sefia ministerelor, la care se adauga sapte persoane ca ministri fara portofoliu. Similar, in cei patru ani de guvernare PSD s-au succedat 40 de ministri plus 9 ministri delegati.

La vremea respectiva, Executivul era format din 19 ministere plus 7 ministri delegati, fara portofoliu. La un calcul simplu se poate constata ca din 2000 pana in 2011, cei trei prim-ministri care s-au succedat la Palatul Victoria au desemnat 144 de ministri, 10 dintre acestia detinand mai multe portofolii, in guverne diferite.

De exemplu, Vasile Blaga a ocupat postul de ministru de Interne timp de trei ani si trei luni: doi ani si trei luni in guvernul Tariceanu si un an in guver­nul Boc. Intre timp, Blaga a mai trecut si pe la Ministerul Dezvoltarii Regionale (decem­brie 2008-decembrie 2009). Gabriel Oprea, in prezent sef la Aparare, a mai ocupat postul de ministru delegat pentru administratia publica (iun. 2003-iul. 2004) in Cabinetul Nastase. Por­tofoliul de la Transporturi a fost detinut de Radu Ber­ceanu pentru aproape trei ani, in doua guvernari distincte. Pentru trei luni, liderul PDL a gestionat si Ministerul Agriculturii, ca interimar.

Post ocupat anterior: consilier prezidential

Cum numirea in post este facuta pe criterii politice, de multe ori persoana desemnata sa conduca un minister nu are nicio legatura cu portofoliul res­pectiv.

Traian Igas, de exemplu, a venit la minister din Senat, unde era presedinte al Comisiei pentru Regulament. Este la al doilea mandat de parlamentar, iar anterior a detinut functia de consilier judetean, cu studii de drept si aparare. La Ministerul Muncii sef este Sebastian Lazaroiu, doc­torand in sociologie si fost consilier prezi­dential la Departamentul de Planifi­care si Analiza Politica, in perioada 2007-2011.

Tot din postul de consilier pre­zi­dential s-a remarcat Elena Udrea (numita in decem­brie 2008 ministrul Turismului, iar ulte­rior minis­trul Dezvol­tarii Regio­nale), dar si Daniel Funeriu (in perioada 2007-2009 a fost vicepresedinte al Comisiei pre­ziden­tiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei). Si Teodor Baconschi a fost consilier prezi­dential la Departamentul Politic, in peri­oada octom­brie 2006-august 2007.

Diferente semnificative de pregatire se pot constata si intre cei care au detinut acelasi portofoliu. Ministerul de Finante, de exemplu, era condus in 2001 de Mihai Tanasescu, in prezent reprezentant al Romaniei la FMI. Acum, acelasi porto­foliu este ocupat de deputatul Gheorghe Ialomitianu, fost director executiv ad­junct la DGFP Brasov.

Sursa: Financiarul

Foto: Intactimages

In prag de criza, politicienii romani si-au pus averile la adapost... Bancul lui Igas: 1.000 de pagini de bibliografie ca sa raspunzi la intrebarea "De ce te-ai incadrat in Politie?&quo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x