Antena Căutare

Adrian Nastase publica documentul intelegerii secrete Guvern-FMI

Liderul PSD Adrian Nastase a publicat pe blog documentul "secret" al FMI, care este extrem de dur si care vizeaza o serie de masuri de austeritate valabile pana in 2013. Aseara, Nastase a fost criticat de Basescu, presedintele declarand despre insinuarile fostului premier ca sunt o propaganda de tip "bolsevic".

CITESTE si...

Franks: Documentul publicat de Nastase, "o ciorna grosiera"

Documentul facut public de Nastase pare a fi atasamentul unui mail trimis de Jeffrey Franks pe 3 mai mai multor oficiali romani de la BNR si de la Ministerul de Finante. Acesta seamana cu un draft de scrisoare al carei destinatar este seful FMI, Dominique Strauss Kahn, si care ar putea fi expediat de autoritatile romane.

VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL!

In documentul facut public de catre Adrian Nastase sunt trecute in revista masurile luate privind scaderea numarului de paturi in spitale, pana in iulie, de la 135.200 la 129.500, precum si reducerea alocarii bugetare pentru spitale in 2011 cu 10%.

Documentul face referire si la reformele structurale, mentionand eliminarea de personal cu 622 de posturi in CNADNR, reducerea cu 3.000 a locurilor de munca la CFR Marfa, precum si oferirea la vanzare, pana la sfarsitul lui 2011, a unui pachet de actiuni de 20% din CFR Marfa, ca o prima etapa a privatizarii totale, cand conditiile o vor permite.

Guvernul ar fi urmat, potrivit documentului invocat de Nastase, sa angajeze pana in noiembrie un management privat la CFR Marfa.

Documentul face referire la eliminarea a 1.000 km cale ferata din reteaua CFR Calatori si la plata arieratelor catre societate pana in iunie.

Se mentioneaza, de asemenea, intentia numirii unui consultant pentru privatizarea a 20% din Tarom, precum si vanzarea a 20% din aeroporturile internationale Bucuresti si Timisoara.

Un alt punct din document se refera la vanzarea unor pachete minoritare de actiuni la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Transgaz (15%), Nuclearelectrica (10%), Hidroelectrica (10%), in toate aceste cazuri urmand sa fie numite, pana in iulie, consultanti legali pentru privatizare si finalizarea vanzarilor pana la sfarsitul anului 2011.

Se mentioneaza, de asemenea, intentia formarii a doua companii nationale de energie, blocata de instanta, si se face referire la o strategie alternativa, prin vanzarea de pachete minoritare la complexele energetice Craiova, Turceni, Rovinari, dar si privatizarea totala a a companiilor de distributie Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia si Eletrica Serv.

Schita scrisorii de intentie, in varianta facuta publica de Nastase, vorbeste despre vanzarea restului de actiuni ale statului la Oltchim pana la sfarsitul anului.

O parte dintre masurile mentionate in proiectul scrisorii de intentie au fost deja anuntate chiar de Jeffrey Franks, in timp ce altele au suferit modificari fata propunerea initiala.

"Din cate stiu eu, Delegatia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia in legatura cu un text pe care, oricum, il tin secret. Un text care, din informatiile mele, cel putin in varianta din 3 mai, este extrem de dur ( inclusiv in ceea ce priveste "reforma" in domeniul medical, pentru perioada 2010-2013 - numar de paturi, cheltuieli cu medicamentele, cu medicii, reduceri cu 0,8% din PIB , prin reducerea cheltuielilor sociale, prin disponibilizari in societatile de stat, inclusiv pregatirea pentru privatizare a transportului CFR marfa, a inceperii privatizarii TAROM, masuri dure in sectorul energetic - inclusiv la Oltchim). De aceea, m-am gandit sa pregatesc o NOTA - Pro Memoria - cu unele observatii in legatura cu felul in care este condusa, de sapte ani, politica economica a Romaniei de catre Regimul Basescu", scria duminica Adrian Nastase pe blog.

Drept raspuns, presedintele Traian Basescu a declarat aseara, la postul public de televiziune, ca afirmatiile social-democratului Adrian Nastase privind existenta unui document "secret" al FMI, care ar contine masuri dure la adresa Romaniei, intra la categoria "propaganda de tip bolsevic".

Despre documentul cu pricina, Nastase spune ca "a fost trimis guvernului roman pentru ca guvernul roman sa si-l insuseasca si sa-l trimita apoi, oficial, la Washington. Un document care a mai suferit unele modificari in urma negocierilor din ultimile zile".

Sursa: Jurnalul National

Franks: Documentul publicat de Nastase, "o ciorna grosiera"... Traian Basescu: Am invatat sa nu mai cred in politicieni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x