Alegeri 2019. Când începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare 2019, cât durează și care sunt regulile principale, potrivit CNA- Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Campania electorală pe posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, începe în ziua de 27 aprilie 2019, ora 00.00, şi se încheie în ziua de 25 mai 2019, la ora 7.00, potrivit unui proiect de decizie pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului îl supune spre dezbatere publică.
Alegerile europarlamentare 2019 în România vor avea loc în 26 mai. Din data de 16 aprilie, românii vor putea ști lista completă a candidaților pentru alegerile europarlamentare.
Cine participă la alegerile europarlamentare?
La alegerile 2019 participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților PE aleg să devină membri ai grupurilor politice transnaționale. Cele mai multe partide naționale sunt afiliate la un partid politic paneuropean. Prin urmare, cea mai importantă întrebare în seara alegerilor este care dintre aceste grupări europene va exercita cea mai mare influență în cursul următorului mandat.
Alegeri europarlamentare 2019. Regulament privind campania electorală
- accesul competitorilor electorali la serviciile publice de radio şi de televiziune, precum şi la emisiunile electorale de dezbatere difuzate de posturile private de radio şi de televiziune este gratuit.
- radiodifuzorii publici şi privaţi pot acorda acces competitorilor electorali numai prin emisiuni de promovare electorală, de dezbatere electorală şi spoturi electorale, cu respectarea următoarelor principii:
echitate - competitorii electorali trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;
echilibru - prezentarea competitorilor electorali proporţională cu importanţa evenimentelor electorale;
imparţialitate - obligaţia radiodifuzorilor de a trata competitorii electorali obiectiv şi echidistant. - după 16 aprilie, data rămânerii definitive a candidaturilor, şi până pe 24 aprilie, posturile private de radio şi de televiziune, în funcţie de solicitările primite, vor stabili în grila de program intervalele de timp de difuzare a emisiunilor de promovare electorală şi a celor de dezbatere electorală, precum şi tarifele unice pe unitatea de timp şi/sau pe emisiune pe care intenţionează să le practice. Tarifele unice vor fi stabilite în urma negocierilor desfăşurate cu reprezentanţii tuturor competitorilor electorali interesaţi şi vor fi făcute publice.
- Începând cu 48 de ore înainte de ziua votării şi până la închiderea urnelor se interzice prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă. Cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la închiderea urnelor este interzisă difuzarea emisiunilor de promovare electorală, de dezbatere electorală şi a spoturilor electorale.
Potrivit CNA, citat de News.ro, observaţiile şi recomandările legate de acest proiect de decizie pot fi transmise prin poştă sau pot fi depuse direct la registratura CNA până cel târziu pe 19 martie, inclusiv. Observaţiile şi recomandările pot fi transmise şi prin fax, la numărul 021 305.53.54, sau prin e-mail, la adresa [email protected].
Alegeri 2019. Cine sunt membri BEC pentru alegerile europarlamentare 2019...