Antena Căutare

Avanpremiera: Vezi draftul discursului lui Traian Basescu de la "interventia cu romanii"!

Jurnalistul Catalin Tolontan, redactorul sef al Gazetei Sporturilor, a intrat in posesia unui draft al discursului pe care presedintele Traian Basescu l-a pregatit pentru "interventia cu romanii" de astazi si l-a postat pe blogul sau. Contactat telefonic, purtatorul de cuvant al Presedintiei Valeriu Turcan a infirmat autenticitatea draft-ului discursului presedintelui Traian Basescu. "Ce a postat domnul Tolontan e o inventie sau cineva face glume pe seama sa", a declarat Turcan.

"Dragi compatrioti,

Astazi, 25 ianuarie 2012, in Romania s-au nascut 508 copii si au murit 701 oameni. In fiecare zi, devenim cu 200 de romani mai putini. Aceasta este cea mai puternica declaratie de nemultumire a voastra!

Tot astazi, 25 ianuarie 2012, datoria externa a Romaniei a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Aceeasi suma de 100 de milarde de euro au strins-o ca economii, prin munca lor, cei 3 milioane de romani plecati in strainatate in ultimii 10 ani. Aceasta este cea mai dura mustrare la adresa noastra, a celor care conducem Romania de doua decenii!

(...)

Popoarele isi aleg conducatorii, dar nu-si pot alege timpurile pe care le traverseaza.

Noi, romanii, nu am cautat si nici nu am provocat aceasta criza economica. Noi, romanii, nu am dorit si nici nu am ezitat sa ne confruntam cu cea mai mare incercare financiara prin care trec statele lumii de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Insa adevarata putere a oamenilor se arata atunci cind apar aceste momente si la inaltimea lor trebuie sa ne ridicam.

In ultimii doi ani, Romania a facut eforturi pentru a-si pastra stabilitatea economica. Intr-un climat de anxietate financiara si de nesiguranta in intreaga lume, Guvernul a incercat si a reusit sa ia masuri care sa sustina speranta in economie.

(...)

M-am gindit indelung si serios, in aceste zile, asistind la nemultumirile miilor de romani din pietele oraselor. Am privit cererile oamenilor care au iesit in strada in aproape intreaga tara. Am ascultat si cererile milioanelor de romani tacuti, la fel de bine intentionati ca si cei din strada.

Guvernul spune, pe buna dreptate, ca inaintam intr-o directie corecta. Oamenii spun, pe buna dreptate, ca traiesc prost.

(...)

Ca presedinte al Romaniei va propun tuturor ca, indiferent de simpatiile politice, sa gasim drept rezonabile urmatoarele masuri imediate, carora sa le urmarim, impreuna, aplicarea legala:

- Invit partidele politice parlamentare sa negocieze un premier tehnocrat caruia sa-i ofer atributiile de a-si forma un guvern de specialisti. Noul guvern va conduce tara in acest an important pentru consolidarea relansarii noastre. Solicit partidelor ca noul cabinet sa beneficieze de un moratoriu politic, asumat public in fata cetatenilor, pe intreaga derulare a mandatului guvernului de pina la alegeri. Propun ca, in momentul numirii acestui guvern, sa inceteze tactica ipocrita a salarizarii cu 1.500 de euro pe luna a unor oameni cu functii care cumuleaza o asemenea raspundere si sa oferim acestor specialisti ajunsi in fruntea ministerelor salarii comparabile cu cele din marile companii private. Acest principiu competitiv de salarizare va ramin unul permanent in Guvernul Romaniei.

- Solicit coalitiei de guvernamint sa retraga legea privitoare la comasarea alegerilor, iar alegerile sa se deruleze la datele normale. In primavara vom avea alegeri locale, iar in toamna, alegeri parlamentare. Optez pentru pastrarea datelor alegerilor si nu pentru anticipate, luind in calcul si timpul necesar fondarii unor solutii politice noi, cerute imperativ de societate. E obligatoriu sa liberalizam conditiile, astazi restrictive, de formare a partidelor politice, astfel incit romanii sa aiba timpul si oportunitatea de a putea alege intre mai multe variante la alegerile din acest an.

- Salut propunerea societatii civile de a constitui o agentie care sa garanteze, impreuna cu partidele, corectitudinea alegerilor. Consider ca avem datoria sa restauram increderea oamenilor in gestul democratic al alegerilor, iar cei alesi in 2012 sa aiba o cit mai mare reprezentativitate.

- Este timpul ca alegerile din 2012 sa fie primele in care numarul parlamentarilor sa fie redus la 300, traseismul politic sa fie interzis, iar cei care vor fi alesi sa nu mai beneficieze de imunitate in fata legii si sa fie egali cu orice cetatean al Romaniei. Cer Parlamentului sa adopte aceste legi in sesiune extraordinara.

Din pacate, discursul a fost o farsa, dupa cum a anuntat si Tolontan, intr-o emisiune televizata, precizand ca s-a inspirat de pe site-ul ONG-ului Romania Curata.

CITESTE tot discursul lui Traian Basescu pe tolo.ro!

Foto: Intactimages

Guvernul Boc, mazilit de Basescu? Presedintele anunta premier tehnocrat... Sondaj CSCI: PDL-ul, ajuns din urma de Partidul Poporului: USL-ul are 59%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x